Padlizsánkrém télire

A múlt heti befőző napok egyik terméke a padlizsánkrém lett. Kicsit másképp készítettem mint tavaly, és az az igazság, hogy a mostani nekem jobban ízlik. Beüzemeltem a nemrég beszerzett „grillsütőmet”. A nagynénémék Erdélyben jártak a nyáron, és ott látták ezt a módszert: vaslapot tettek a gázrózsára, azon sütötték egészben a padlizsánokat és a paprikákat. Amikor hazaérkeztek, ők is vágattak maguknak vaslapot, és én is kaptam tőlük egy ilyen konyhai gépet ajándékba. Múlt héten aztán ki is próbáltam. Nagyon gyorsan megsült rajta a padlizsán, és kissé füstös ízt kapott, ami kifejezetten jót tett a krémnek.  A vaslapon sült padlizsán nekem jobban ízlik, mint a sütőben sült.

Padlizsánkrém

Padlizsánkrém télire

Hozzávalók:

4 nagy padlizsán

6 kápia paprika

1 dl olívaolaj

2 ek citromlé

½ kk asafoetida

½ kk frissen őrölt feketebors

1 nagy paradicsom

A vaslapot a gázrózsára helyeztem, amikor felforrósodott, ráraktam a padlizsánokat. Időnként megfordítottam őket, és kb. 15-20 perc alatt puhára sütöttem. Akkor jó, ha a héja már feketés, a belseje pedig puha. Ha megvan, a padlizsánokat hideg víz alá tesszük, ettől nagyon könnyű lehámozni a héját. Kissé átmossuk, és kicsavarjuk, mint egy szivacsot. Ugyanígy megsütjük a paprikákat is, majd meghámozzuk és kiszedjük a magos közepét. A padlizsánhúst villával széttörtem, majd habverővel kikevertem. A paprikát apróra vágtam (nincsen turmixom, de lehet az egészet turmixolni is), és a padlizsán közé kevertem.

Egy lábosba öntöttem egy kevés olajat, és alacsony lángon megpirítottam benne az asafoetidát. Ezután beleöntöttem a padlizsán-paprika keveréket, hozzáadtam az őrölt borsot, a citromlevet és megsóztam. Belereszeltem a paradicsomot, majd összeforraltam, beletettem a maradék olajat is, jól összekevertem, és elzártam a lángot.

A kész padlizsánkrémet beletöltöttem az előkészített üvegekbe, és 10 percre fejtetőre állítottam őket. A végén az egészet szárazdunsztba tettem.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek