2 nappal ezelőtt szomorúan konstatáltam, hogy egy jó adag tej szépen megaludt. Tudom, hogy az aludttej nagyon egészséges, de én nem szeretem. Gondoltam, odaadom valakinek, de aztán eszembe jutott, hogy itt Krisna-völgyben gyakran készítenek belőle hamis túrógombócot, ami nagyon finom. Elhatároztam, hogy én is kipróbálom. Az eredményt letesztelve nem is bántam meg, mert könnyeb, mint a hagyományos túrógombóc, kellemesen savanykás és ízletes.
Hozzávalók:
1 liter aludttej
15 dkg búzadara
6-8 ek cukor
csipet só
2 ek olaj
15 dkg zsemlemorzsa
1 ek cukor
½ kk őrölt fahéj
Az aludttejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, s miközben habverővel kevergetjük, beleszórjuk a búzadarát is. Kisebbre vesszük a lángot, és állandó kevergetés mellett még néhány percig főzzük, amíg a daraszemcsék megfőnek, azaz már nem fehérek. Ekkor levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. Mire kihűl, a massza formázhatóvá válik, ekkor vizes kézzel kis gombócokat csinálunk belőle, és megforgatjuk fahéjjal ízesített, pirított zsemlemorzsában. Tálalásnál adhatunk hozzá egy kevés porcukorral ízesített tejfölt.
Zsemlemorzsa pirítása
Felmelegítjük az olajat és beleszórjuk a zsemlemorzsát. Kis lángon pirítjuk, és közben folyamatosan kevergetjük, mert nagyon könnyen megég. Néhány perc múlva öntünk hozzá kb. 1 dl forróvizet, és jól elkeverjük. A víztől a zsemlemorzsa kissé összáll. Továbbra is kevergetjük, és tovább pirítjuk, amíg a víz elpárolog, és a zsemlemorzsa már nem darabos, hanem újra szemcsés lesz. Akkor levesszük a tűzről, és ha kihűlt, belekeverjük a fruktózt (vagy cukrot) és a fahéjat.