A feltét természetesen azon múlik, hogy mi van itthon vagy minek van szezonja. Én sok paradicsomos zöldségszószt, lecsót, stb. főzök be, ezekkel csak nyakon kell önteni a lasagne tésztát télen és betolni a sütőbe. Nem szoktam megfeledkezni az olyan alapanyagokról, mint a sült padlizsán, a spenót, a sütőtök vagy a mángold.
Hozzávalók (4-6 személy részére):
A tésztához:
25 dkg durumlisztből
1,25 dl langyos víz
1 tk só
fél ek olívaolaj
A feltéthez:
1 aprított paradicsom konzerv
1 üveg (3,5 dl) saját sült zöldségkrém
4-5 dl víz (nagyon sűrű volt a sült zöldségkrém)
1 lencse konzerv
egy ek friss zöldfűszer aprítva
fél kk asafoetida
6 dkg vaj
6 dkg liszt
8 dl tej
Egy kevés őrölt szerecsendió
40 dkg reszelt sajt
Só, frissen őrölt feketebors
Először összegyúrtam a tésztát: a lisztben elkevertem a sót és az olajat, vízzel kemény tésztát gyúrtam és kidolgoztam. Fél órán át pihentettem, közben előkészítettem a feltéteket.
A besamellhez felolvasztottam a vajat, elkevertem benne a lisztet, fél perc múlva felöntöttem tejjel és habverővel kevergetve közepesen besűrítettem. Közben sóztam, borsoztam.
A paradicsomot egy tálba öntöttem, hozzákevertem a sült zöldségkrémet (ennek híján lehet 2 doboz aprított paradicsom), fűszereztem sóval, borssal, friss zöldfűszerrel. Vízzel is higítottam, mert a zöldségkrém nagyon sűrű volt. Végezetül belekevertem a főtt lencsét is.
Lereszeltem a sajtot.
Amikor minden megvolt, a tésztát tésztagéppel a megfelelő vastagságúra nyújtottam és kockákra vágtam. Fogtam egy sütőtálat, kicsit kiolajoztam és tettem bele egy keveset a paradicsomszószból. Ezt szép sorban kirakosgattam a tésztalapokkal, jött rá megint a paradicsomszósz és a besamell harmada. Megszórtam a sajt harmadával, majd újra tészta, paradicsom, besamell és sajt. Végezetül kiraktam a maradék tésztával, ezen elsimítottam a maradék besamellt és megszórtam a maradék sajttal. Nem fedtem be, mert a házi tészta könnyen átfő. 180 fokos sütőben 45 perc alatt megsütöttem.