Házi gyógyszer köhögésre

Tegnap reggel figyeltem fel rá, hogy hirtelen kinyíltak a pitypangok Krisna-völgyben. Az egész környék élénksárga színben pompázik. Megörültem neki, mert tavaly készítettem először a virágjából szirupot, és kitűnő gyógyszernek bizonyult köhögés, torokfájás ellen. Ha nem muszáj, nem szedek gyógyszertári készítményeket, betegség esetén először mindig természetes szerekkel próbálkozom. A tavalyi pitypangszirup is jó szolgálatot tett, úgyhogy a napokban biztosan elkészítem az idei adagot. Sajnos nem tudom, hogy a recept honnan származik, mert e-mailben kaptam. Abban cukorral készítették, de én végül fruktózzal főztem meg. Mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki, nem kell megvenni a drága, ki tudja miből készült gyógyszertári szirupokat. Az íze nagyon finom, hasonlít a mézhez, ám mivel gyógykészítményről van szó, mértékkel fogyasszuk. 

 

krisna-volgy

 

Pitypangszirup

Hozzávalók:

2 marék pitypangvirág

1 l víz

1 kg fruktóz

fél citrom leve

Két marék virágot egy liter hideg vízbe teszünk, és lassan főzzük. Amikor a víz forrni kezd, levesszük a tűzről és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet leszűrjük, lecsepegtetjük, kézzel kinyomkodjuk. Hozzáadunk 1 kg fruktózt és fél citrom levét. A fazekat fedő nélkül feltesszük a tűzre és a legkisebb lángon melegítjük, hogy a vitaminok megmaradjanak. (Ne forraljuk, csak pároljuk! ) 

Egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. A megfelelő állagú szirup mézízű.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek