Tegnap reggel figyeltem fel rá, hogy hirtelen kinyíltak a pitypangok Krisna-völgyben. Az egész környék élénksárga színben pompázik. Megörültem neki, mert tavaly készítettem először a virágjából szirupot, és kitűnő gyógyszernek bizonyult köhögés, torokfájás ellen. Ha nem muszáj, nem szedek gyógyszertári készítményeket, betegség esetén először mindig természetes szerekkel próbálkozom. A tavalyi pitypangszirup is jó szolgálatot tett, úgyhogy a napokban biztosan elkészítem az idei adagot. Sajnos nem tudom, hogy a recept honnan származik, mert e-mailben kaptam. Abban cukorral készítették, de én végül fruktózzal főztem meg. Mindenkinek javaslom, hogy próbálja ki, nem kell megvenni a drága, ki tudja miből készült gyógyszertári szirupokat. Az íze nagyon finom, hasonlít a mézhez, ám mivel gyógykészítményről van szó, mértékkel fogyasszuk.
Pitypangszirup
Hozzávalók:
2 marék pitypangvirág
1 l víz
1 kg fruktóz
fél citrom leve
Két marék virágot egy liter hideg vízbe teszünk, és lassan főzzük. Amikor a víz forrni kezd, levesszük a tűzről és éjszakára állni hagyjuk a főzetet. Másnap az egészet leszűrjük, lecsepegtetjük, kézzel kinyomkodjuk. Hozzáadunk 1 kg fruktózt és fél citrom levét. A fazekat fedő nélkül feltesszük a tűzre és a legkisebb lángon melegítjük, hogy a vitaminok megmaradjanak. (Ne forraljuk, csak pároljuk! )
Egyszer-kétszer hagyjuk kihűlni, hogy ellenőrizhessük az állagát. Nem szabad sűrűnek lennie, mert akkor idővel kikristályosodik. De túl híg se legyen, mert akkor megsavanyodik. A megfelelő állagú szirup mézízű.
szia, ez teljesen új információ számomra! a pitypang levelét szoktam enni salátának (már alig várom, h hétvégén szedhessek), de erről még nem hallottam. köszönöm 🙂
Örülök, hogy tetszik! Megnéztem az oldaladat, klassz recepteket tettél fel, néhányat biztosan kipróbálok. Fel is tettem a linkjeim közé az oldalt. Nézzék mások is: vegasztromania.blogspot.com
én is felraklak az én oldalamra! 🙂
Nagyon köszönöm!
Haribol!
Én is készítettem már ilyen mézet, de nem tudtam meddig tartható el, s végül nem került használatba. Meg tettem már el pitypangfejeket is, de azok meg kinyíltak, kipelyhesedtek. A levelét mindenesetre használom, salátákhoz, csak nem szabad megvárni, hogy megkeseredjen.
Haribol!
Nekem éppen múlt héten fogyott el amit tavaly májusban csináltam, szóval sokáig eláll. A levelét még nem próbáltam salátába, de a napokban annyit hallottam róla, hogy biztosan kipróbálom.
Köszönöm a remek tippet.
Nálunk is sok pitypang nyílik, eddig csak gyönyörködtem bennük, és unokámmal koszorút fontunk :), jövőre viszont ki fogom próbálni.
Brigitta, örülök, hogy segíthettem 🙂
Kedves Hémangi!
Ha szeretnék többet csinálni télre is, akkor dunsztoljam?! Szóval fedő nélkül főzöm lassan, hagyom kihülni majd ismét megmelegítem?! vagy kb. hány percig melegítsem majd melegen üvegbe töltöm fejtetőre állítom,száraz dunsztba rakom.
Illetve nincs valakinek valami gyömbéres-citromos-mézes receptje télre üvegbe tévős? gondolom az is jó lenne megfázásra!
előre is köszönöm a választ!!