A napokban „leltároztam” a kamra tartalmát, és megállapítottam, hogy ha jó darabig nem vennék alapanyagokat, akkor is sokáig kihúznám, szóval intenzíven kell használnom a tavaly eltett zöldségeket, gyümölcsöket. Ennek kapcsán készült ez a vendégváró koszorú, hiszen a minimális fruktózzal készült eperdzsem éppúgy felhasználható édességhez, mint a friss eper. Ha valaki a szokásos mennyiségű cukrot használja dzsemfőzéshez, mindenképp kevesebb mézet tegyen a süteménybe. Ezt a szilikon koszorúformát már legalább egy éve vettem, de még sosem használtam. Hasonló, mint a muffinformák, legalábbis a mérete, egy tálcán 6 forma van. Mindegyik közepén van egy kis mélyedés (ettől koszorú), amitől aztán a kész süteményeket tölteni lehet. Nagyon praktikus, elhatároztam, hogy majd sós tésztát is készítek benne, sajtkrémmel töltve.
Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
15 dkg fehér tönkölyliszt
2 tk sütőpor
egy citrom reszelt héja
egy csipet só
2 dl eperdzsem (ne legyen édes!)
2 dl joghurt
½ dl olaj
½ tk szódabikarbóna
fél citrom leve
10 dkg méz
A közepébe:
eperdzsem
Egy tálban elkeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a sót, és belereszeljük a citrom héját. Egy másik tálban vegyítjük a dzsemet, a joghurtot, az olajat, a citrom levét és a mézet. A két keveréket néhány mozdulattal összekeverjük, majd 3/4-ig megtöltjük vele a formákat. Előmelegített sütőben sütjük, 10 percig 200 fokon, majd 15 percig 180 fokon. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, 10 percig hagyjuk a formákban, és utána szedjük ki. A tetejét megszórjuk porcukorral és a közepébe dzsemet töltünk.