Joghurtos-epres koszorú

A napokban „leltároztam” a kamra tartalmát, és megállapítottam, hogy ha jó darabig nem vennék alapanyagokat, akkor is sokáig kihúznám, szóval intenzíven kell használnom a tavaly eltett zöldségeket, gyümölcsöket. Ennek kapcsán készült ez a vendégváró koszorú, ami szerintem jól sikerült. Ezt a szilikon koszorúformát már legalább egy éve vettem, de még sosem használtam. Hasonló, mint a muffinformák, legalábbis a mérete, egy tálcán 6 forma van. Mindegyik közepén van egy kis mélyedés (ettől koszorú), amitől aztán a kész süteményeket tölteni lehet. Nagyon praktikus, elhatároztam, hogy majd sós tésztát is készítek benne, sajtkrémmel töltve.
Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
15 dkg fehér tönkölyliszt
2 tk sütőpor
egy citrom reszelt héja
egy csipet só
2 dl eperlekvár (ne legyen édes!)
2 dl joghurt
½ dl olaj
½ tk szódabikarbóna
fél citrom leve
10 dkg méz
A közepébe:
eperlekvár
Egy tálban elkeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a sót, és belereszeljük a citrom héját. Egy másik tálban vegyítjük a lekvárt, a joghurtot, az olajat, a citrom levét és a mézet. Én a lekvárfőzésnél nagyon-nagyon kevés fruktózt használok, ezért a lekvár nem édes, ha valaki édesebben készíti, kevesebb mézet adjon a süteményhez. A két keveréket néhány mozdulattal összekeverjük, majd 3/4-ig megtöltjük vele a formákat. Előmelegített sütőben sütjük, 10 percig 200 fokon, majd 15 percig 180 fokon. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, 10 percig hagyjuk a formákban, és utána szedjük ki. A tetejét megszórjuk porcukorral és a közepébe lekvárt töltünk.

A napokban „leltároztam” a kamra tartalmát, és megállapítottam, hogy ha jó darabig nem vennék alapanyagokat, akkor is sokáig kihúznám, szóval intenzíven kell használnom a tavaly eltett zöldségeket, gyümölcsöket. Ennek kapcsán készült ez a vendégváró koszorú, hiszen a minimális fruktózzal készült eperdzsem éppúgy felhasználható édességhez, mint a friss eper. Ha valaki a szokásos mennyiségű cukrot használja dzsemfőzéshez, mindenképp kevesebb mézet tegyen a süteménybe. Ezt a szilikon koszorúformát már legalább egy éve vettem, de még sosem használtam. Hasonló, mint a muffinformák, legalábbis a mérete, egy tálcán 6 forma van. Mindegyik közepén van egy kis mélyedés (ettől koszorú), amitől aztán a kész süteményeket tölteni lehet. Nagyon praktikus, elhatároztam, hogy majd sós tésztát is készítek benne, sajtkrémmel töltve.

Hozzávalók:

10 dkg zabpehely

15 dkg fehér tönkölyliszt

2 tk sütőpor

egy citrom reszelt héja

egy csipet só

2 dl eperdzsem (ne legyen édes!)

2 dl joghurt

½ dl olaj

½ tk szódabikarbóna

fél citrom leve

10 dkg méz

A közepébe:

eperdzsem

Egy tálban elkeverjük a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a sót, és belereszeljük a citrom héját. Egy másik tálban vegyítjük a dzsemet, a joghurtot, az olajat, a citrom levét és a mézet. A két keveréket néhány mozdulattal összekeverjük, majd 3/4-ig megtöltjük vele a formákat. Előmelegített sütőben sütjük, 10 percig 200 fokon, majd 15 percig 180 fokon. Ha megsült, vegyük ki a sütőből, 10 percig hagyjuk a formákban, és utána szedjük ki. A tetejét megszórjuk porcukorral és a közepébe dzsemet töltünk.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek