Egy népszerű indiai édesség, a jalebi receptje következi. Egyike azoknak az édességeknek, melyeket cukorszirupba merítünk, így kapják édes ízüket. A recept Manjulától származik. Készítéséhez szükségünk van egy speciális eszközre: egy kiürült ketchup- vagy mustáros dobozra, amibe majd bele lehet tölteni, és kiadagolni a tésztát.
Hozzávalók:
1,5 dl fehér liszt
2 kk csicseriborsó liszt (elhagyható)
¾ kk szárított élesztő
1 kk cukor
1 kk olaj
kb. 0,8 dl melegvíz
A cukorsziruphoz:
2,5 dl cukor
1,5 dl víz
egy csipet őrölt kardamom
néhány szál sáfrány
2 kk citromlé
olaj a sütéshez
Összekeverjük a kétféle lisztet, az élesztőt, a cukrot és az olajat. Annyi vizet adunk hozzá, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Simára keverjük, és lefedve egy órán át pihentetjük. Ha letelt az idő, összekeverjük a tésztát, és beletesszük a műanyag dobozva. Egy edényben olajat melegítünk, közepes hőmérsékletűre. A dobozból köröket nyomunk a tésztából, és megfordítva mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Papírtörlőre szedjük. Ha az összes jalebit kisütjük, néhány másodpercre a cukorszirupba áztatjuk, majd kiszedjük.
Manjulánál egy videó is szerepel a készítéséről:
http://www.youtube.com/watch?v=Tv13kzR4wBU&feature=player_embedded