Káposztás kofta

A kofta indiai étel, sült zöldséggolyó, amelynek sokféle változata létezik, és amit paradicsomosszószban tálalunk. Hogy szezonálisak legyünk, most káposztából készült.

Hozzávalók:

5 dl finomra reszelt káposzta

1,5 kk őrölt római kömény

1 ek reszelt friss göymbér

egy csipet őrölt chili

2 kk só

3-4 ek csicseriborsó liszt

A szószhoz:

3 ek olaj

2 kk római kömény

1 ek reszelt friss gyömbér

2 kk őrölt koriander

1/2 kk asafoetida

1 kk őrölt chili (ízlés szerint)

3/4 kk kurkuma

4-5 nagyobb paradicsom lereszelve (vagy 1 egész paradicsom konzerv)

1,5 kk só

1,5 kk cukor

3-4 ek tejszín

egy csokor apróra vágott korianderlevél

Az étel elkészítését a paradicsomszósszal kezdjük. Egy kisebb lábosban felmelegítjük a 3 ek olajat, beleszórjuk a római köményt, és illatosra pirítjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, tovább kevergetjük, majd beleszórjuk a porfűszereket és rögtön utána hozzáadjuk a paradicsomot. Mindegy milyen paradicsomból készítjük, addig kell főzni, míg olyan sűrű lesz, hogy szinte megáll benne a fakanál. Ha ez megvan, öntünk hozzá 1,5 dl vizet, sózzuk, cukrozzuk és forrás után 5-6 percig főzzük. Végül belekeverjük a tejszínt és a korianderlevelet, majd levesszük a tűzről.

Amíg a paradicsomszósz fő, elkészítjük a koftagolyókat. A finomra reszelt káposztát fűszerezzük, és hozzáadjuk a csicseriborsó lisztet. Ne legyen túl sok, csak ami összefogja. Belegyúrjuk a sót is, és egy sütőedényben olajat hevítünk. Diónyi méretű golyókat formázunk a masszából, és bő olajban kisütjük, mint a zöldségfasírtot. Óvatosan kell sütni, amíg az elején kap egy kis kérget, nem érdemes forgatni az edényben, mert könnyen szétesik. Amikor a golyók aranybarnák, kivesszük őket az olajból, és papírtörlőre tesszük.

Ha az összes golyó kisült, és a paradicsomszósz is megfőtt, a golyókat a szószba tesszük, végül az egészet rizzsel tálaljuk.

Káposztás kofta
Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek