A kofta indiai étel, sült zöldséggolyó, amelynek sokféle változata létezik, és amit paradicsomosszószban tálalunk. Hogy szezonálisak legyünk, most káposztából készült.
Hozzávalók:
5 dl finomra reszelt káposzta
1,5 kk őrölt római kömény
1 ek reszelt friss göymbér
egy csipet őrölt chili
2 kk só
3-4 ek csicseriborsó liszt
A szószhoz:
3 ek olaj
2 kk római kömény
1 ek reszelt friss gyömbér
2 kk őrölt koriander
1/2 kk asafoetida
1 kk őrölt chili (ízlés szerint)
3/4 kk kurkuma
4-5 nagyobb paradicsom lereszelve (vagy 1 egész paradicsom konzerv)
1,5 kk só
1,5 kk cukor
3-4 ek tejszín
egy csokor apróra vágott korianderlevél
Az étel elkészítését a paradicsomszósszal kezdjük. Egy kisebb lábosban felmelegítjük a 3 ek olajat, beleszórjuk a római köményt, és illatosra pirítjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, tovább kevergetjük, majd beleszórjuk a porfűszereket és rögtön utána hozzáadjuk a paradicsomot. Mindegy milyen paradicsomból készítjük, addig kell főzni, míg olyan sűrű lesz, hogy szinte megáll benne a fakanál. Ha ez megvan, öntünk hozzá 1,5 dl vizet, sózzuk, cukrozzuk és forrás után 5-6 percig főzzük. Végül belekeverjük a tejszínt és a korianderlevelet, majd levesszük a tűzről.
Amíg a paradicsomszósz fő, elkészítjük a koftagolyókat. A finomra reszelt káposztát fűszerezzük, és hozzáadjuk a csicseriborsó lisztet. Ne legyen túl sok, csak ami összefogja. Belegyúrjuk a sót is, és egy sütőedényben olajat hevítünk. Diónyi méretű golyókat formázunk a masszából, és bő olajban kisütjük, mint a zöldségfasírtot. Óvatosan kell sütni, amíg az elején kap egy kis kérget, nem érdemes forgatni az edényben, mert könnyen szétesik. Amikor a golyók aranybarnák, kivesszük őket az olajból, és papírtörlőre tesszük.
Ha az összes golyó kisült, és a paradicsomszósz is megfőtt, a golyókat a szószba tesszük, végül az egészet rizzsel tálaljuk.