Ez egy nagy pillanat: az egyik kedvenc receptemet teszem most fel – a káposztás lepény elkészítésének módját. Ez egy családi recept, és amikor beszélek róla másoknak, legtöbben azt állítják, ilyen étel nem létezik. De igenis létezik, és nem csak hogy létezik, de nagyon-nagyon finom! A káposztát sokan nem szeretik, aztán vannak, akik szeretik, de a testük nem bírja. Én mindig örülök neki, ha van otthon egy fej káposzta.
A fejes káposzta sokoldalú zöldség, ám úgy gondolom, méltánytalanul elhanyagolt. Egész évben kapható, olcsó, és vitaminokban gazdag. Nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, emellett megtalálható benne az E- valamint a B1- és K-vitamin. Kalcium- és vastartalma is jelentős, élelmi rostokban gazdag. Antioxidáns és antibakteriális hatású. A szakértők szerint hatásos a gyomor, a bélrendszer, a tüdő a mell és a petefészek rosszindulatú daganatos megbetegedéseinek megelőzésében, javítja a látást és jótékony hatású gyomorfekély esetén.
Káposztás lepény
Hozzávalók
A tésztához:
40 dkg liszt
1 dkg élesztő
0,5 dl olaj
1 kk cukor
2 kk só
2,5 dl tej
A töltelékhez:
1 közepes fej káposzta
3 ek olaj
só
bors
pirospaprika
Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, a cukrot, az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt és a langyos tejjel tésztát gyúrunk. Lágy tészta legyen, de persze ne ragadjon. Ha kész, vizes konyharuhával letakarjuk és pihentetjük. Közben lereszeljük a káposztát, egy edényben felmelegítjük a 3 ek olajat és beletesszük a reszelt káposztát. Alacsony lángon, fedő alatt sütjük, néha megkeverjük.Kb. negyed óra alatt megpuhul, ekkor levesszük róla a fedőt, kissé feltekerjük a lángot és 4-5 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, borssal, pirospaprikával ízesítjük, sózzuk.
Amikor a tészta a duplájára kelt, kettészedjük, a felét kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe. Rátesszük a káposztát, majd befedjük a tészta másik felével. A tetejét megkenjük tejjel, és villával néhány helyen megszurkáljuk.