Kela malpua

Ma van Gaura Purnima, annak az évfordulója, hogy Isten Caitanya Mahaprabhu személyében 1486-ban megjelent Indiában, Navadvipa városában. Holdfogyatkozás volt azon az estén, és ilyenkor Indiában az emberek megfürdenek a Gangeszban, vagy más szent folyóban, miközben védikus mantrákat énekelnek. Amikor Caitanya Mahaprabhu megszületett, az emberek mindenütt a Hare Krisna mantrát énekelték. Ez azért is különleges, mert előre jelezte a küldetését, ugyanis az Úr Caitanya az istenszeretetről tanított, és azt hirdette, hogy Isten neveinek éneklésével el lehet érni a lelki tökéletességet.

A vaisnava kultúrában az ünnepek mindig azzal járnak, hogy rengeteg ételt (főtt- és nyers ételt, sósat-édeset, csemegéket, salátákat, gyümölcsöket) ajánlunk fel az oltáron. Én most egy banános édességet, kela malpuát készítettem az Úr Caitanya tiszteletére.

‎”Pusztán attól, hogy valahogyan emlékezünk az Úr Caitanya Maháprabhura, azok a dolgok, amelyeket nehéz véghezvinni, mind könnyűvé válnak. Ha 
azonban nem emlékezünk Rá, még az is nagyon nehéz lesz, ami valójában könnyű. Tiszteletteljes hódolatomat ajánlom az Úr Caitanya Maháprabhunak!”
(Caitanya-caritamrita)

Kela malpua

 

Hozzávalók:

2 db érett banán

2,5dl fehér liszt

1dl tejpor

2 ek kukorica keményítő

1 kk őrölt édeskömény

1 kk őrölt kardamom

kb. 2,5 dl tej

A sziruphoz:

2 csipet sáfrány

3 dl cukor

3 dl víz

olaj a sütéshez

Összekeverjük a malpua tésztáját: összetörjük a banánt, hozzáadjuk a lisztet, a tejport, a keményítőt, a kardamomot és az édesköményt. Tej segítségével sűrű palacsintatésztát készítünk.

Feltesszük a szirupot főzni: a cukrot a vízzel és a sáfránnyal 5 percig forraljuk.

Felmelegítjük az olajat, s a tésztából egy-egy kanálnyit teszünk bele, lapos, korong alakú formákat kapunk. Mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük. Ha kész, a lassú forrásban lévő szirupba tesszük, és egy percig benne hagyjuk, majd kivesszük a malpuákat.


Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek