Avagy magyar-indiai fúzió… A minap történt, hogy valami vendégvárót kellett előállítanom. Mivel a hőmérő higanyszála bőven 30 fölé kúszott, szó sem lehetett arról, hogy elmenjek a boltig, ezért csupán a kissé kiüresedett hűtő tartalma állt rendelkezésemre. Volt egy pici élesztő, a liszt ugye alapkészlet, gondoltam, legyen egy kelt tésztás sós tekercs. A mélyhűtőben viszonylag régóta pihengetett egy csomag kelbimbó, ezért eszembe jutott a kedvenc sabjim… Mi lenne, ha elkészíteném azt, kihűteném, és az lenne a töltelék. Az ötletet tett követte, a kísérlet végül remekül sikerült. Egészen biztos, hogy a jövőben ismétlés következik.
Hozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt
2 kk só
1,5 dkg élesztő
4 ek olaj
1,5-2 dl langyos víz
A töltelékhez:
2 ek olaj
1,5 kk fekete mustármag
fél kk asafoetida
2 kk sambar masala
fél kk kurkuma
40 dkg kelbimbó (mirelit volt)
2 paradicsom reszelve
1,5 kk só
A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, elkeverjük benne a sót. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat, majd a langyos vízzel puha tésztát gyúrunk. Kidolgozzuk, majd letakarjuk és nagyjából egy óra a duplájára kelesztjük.
Elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és közepes hőmérsékleten kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot. Ha megvan, beleszórjuk az asafoetidát, a kurkumát és a sambar masalát. Elkeverjük, és felöntjük a reszelt paradicsommal. Beletesszük a kelbimbót, megsózzuk, és öntünk rá 1,5 dl vizet. A serpenyőt lefedjük, és addig főzzük, míg a kelbimbó megpuhul. Ha kész, villával összetörjük.
A tésztát lisztezett gyúródeszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Eloszlatjuk rajta a tölteléket, és feltekerjük, mint a bejglit. Másfél cm széles szeletekre vágjuk, a szeleteket sütőlapra tesszük, és előmelegített sütőben, 200 fokon nagyjából 25 perc alatt megsütjük.