…ahogyan azt Gabhira anyukája készíti Szabadkán

Hozzávalók:

50 dkg félzsíros vagy zsíros túró

3 kk só

4 dl joghurt

6 dl tejföl

1-2 dl olaj

2 csomag réteslap (a legjobb vastag, török réteslapból készíteni, ha nincs, a magyar is megteszi)

1 dl olaj a kenéshez

1-2 zöld erőspaprika (ízlés szerint)

Előkészítünk egy kisebb kerek tepsit vagy egy tortaformát. Kiolajozzuk, és beleteszünk 4-5 réteslapot úgy, hogy teljesen kibélelje és oldalt is fedje a formát. A réteslapokat úgy helyezzük el, hogy kilógjanak a tepsi szélein, s közben az alját is befedjék. Ezenkívül még néhány réteslapot félreteszünk a tetejére. Egy tálban összekeverjük a túrót, a joghurtot, a tejfölt, az olajat és a sót. Ezután megcsináljuk a tölteléket. A réteslapokat egészben vagy több részre tépve megfogjuk, s laza göngyölegekként belemártjuk („böngyörgetjük”) őket a túróba, úgy, hogy jó adag túrót felszedjenek (elég szuttyosak legyenek). A túrós göngyölegeket szorosan egymás mellé helyezzük a formába, s addig folytatjuk a műveletet, amíg van réteslap és túró. Ha megvan, ráhajtjuk az elején kilógatott réteslapokat, s a maradék réteslapokból is tehetünk a tetejére egy-kettőt: megkenjük őket olajjal, s miután lefedjük velük a bureket, behajtjuk, eligazgatjuk a burek oldalain is a lapokat. A tetejét is olajozzuk, majd előmelegített sütőbe toljuk a tepsit. 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük. Tálaláskor szeletelhetünk hozzá zöld erőspaprikát, és arról is tájékoztattak, hogy ivójoghurtot (kell!) inni hozzá. Prijatno!