Kelt tésztás sajtos rúd

Kissé időigényes sós sütemény, de higyjétek el, megéri a fáradtságot. Nincs vele túl sok munka, de többször kell hajtogatni, és ez elveszi az időt. Viszont bármi mást lehet csinálni, miközben a tészta pihen, így észre sem vesszük, és már kész is van. Húsvétra szeretettel!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dl tejföl
2 kk cukor
3 kk só
2 dkg friss élesztő
1 ek olaj
kb. 2 dl langyos víz
Kenéshez, szóráshoz:
20 dkg vaj
20 dkg reszelt sajt

Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük benne a sót és a cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat és a tejfölt, majd langyos vízzel közepes keménységű tésztát gyúrunk. Szépen kidolgozzuk, majd konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. Közben felolvasztjuk a vajat, és lereszeljük a sajtot. Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és megkenjük az olvasztott vajjal, megszórjuk a sajt negyedével. A téglalap alakú tésztát jobbról balra behajtjuk, majd ráhajtjuk a bal oldalát, és az így kapott csíkot fentről lefelé félbe hajtjuk (kiadványszerkesztőknek, grafikusoknak, nyomdászoknak: LA4 félbe 🙂
Az így kapott kockát 15-20 percig pihentetjük. Ha letelt, újra kinyújtjuk, megvajazzuk, megszórjuk sajttal, és újból hajtogatjuk. Megint pihentetjük, majd ismét megismételjük az egész ceremóniát. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, a tetejét vékonyan megvajazzuk, megszórjuk a maradék sajttal, tetszés szerinti formára vágjuk, majd sütőlapra tesszük. Előmelegített sütőben 220 fokon sütjük, nagyjából negyed óra alatt szépen megpirul a teteje.

P1040829_1

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek