A khandvi nagyon ízletes és különleges sós csemege, amely Gujaratból származik. Amellett, hogy finom, ideális fehérjeforrás vegetáriánusoknak, hiszen csicseriborsóliszt és joghurt az alapanyaga. Ezekből fűszerekkel masszát főzünk, amit aztán kiterítünk az asztalon, felszeletelünk, és feltekerünk, mint a palacsintát (a méretük azért jóval kisebb). Rendkívül gyorsan – úgy fél óra alatt – elkészül, de pontosan követni kell az utasítást ahhoz, hogy jól sikerüljön.
Ezzel a szilveszteri asztalra való remek csemegével kívánok mindenkinek boldog újesztendőt!
Hozzávalók:
1 pohár = 2,5 dl
1 pohár joghurt
1 pohár csicseriborsó liszt
2 pohár víz
½ kk kurkuma
2 ½ kk só
1/3 kk asafoetida
1 kk egészen apróra vágott zöld erős paprika
2 kk reszelt friss gyömbér
A díszítéshez:
1 ek olaj
2 kk fekete mustármag
2 ek szezámmag
4 ek kókuszreszelék
4 ek apróra vágott korianderlevél vagy petrezselyem
Egy lábosban habverő segítségével simára keverjük a joghurtot, a csicseriborsólisztet és a vizet. Hozzáadjuk a kurkumát, a sót, az asafoetidát, a paprikát és a gyömbért. Jól elkeverjük, majd főzni kezdjük. Közepes lángon, állandó keverés mellett 15-20 percig főzzük. A siker titka az, hogy megfelelő időben vegyük le a tűzről. Ha nem főzzük elég sokáig, nem fog összeállni, ha pedig túl sokáig főzzük, kiszárad és törik. Két jele van, hogy a massza már jó: az egyik, hogy keverés közben elválik az edény aljától. A másik pedig, hogy ha egy egészen keveset elkenünk belőle az asztalon, összeáll, és fel lehet tekerni, mint a palacsintát. Ha még nem áll össze, főzzük tovább néhány percig. Ha már megfelelő, terítsük szét az előzőleg beolajozott asztalon, és spatula segítségével gyorsan kenjük szét egészen vékonyan. (Az asztal jól fog kinézni, javaslom, hogy ne engedjük be a család többi tagját a konyhába!) Gyorsan kell dolgoznunk, mert közben a massza szilárdul, és nem kapunk elég vékony tésztát. Ha megvagyunk, várjunk egy-két percet, és vágjunk belőle 6-7 cm széles csíkokat. A csíkokat aztán kezdjük feltekerni, és ha már elég vastag, vágjuk el, tegyük félre, majd tekerjük a következőt. A feltekerés idejét megint jól kell megválasztanunk, mert ha túl korán kezdjük, még ragadhat, ha pedig túl sokáig várunk, törik a tészta. Ha megvan az összes, elkészítjük a díszítést. Egy kis edényben felmelegítjük az olajat, majd beletesszük a fekete mustármagot, és állandó kevergetés mellett 2-3 perc alatt kipattogtatjuk. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a szezámmagot, megpirítjuk, s a végén belekeverjük a zöldfűszert. A kész keveréket a khandvik tetejére tesszük, és készen is van. Aztán már csak besöpörjük az elismerést.