Szeretem, ha egy kenyérnek van íze. Emiatt szeretem jobban a teljes kiőrlésű lisztből vagy rozslisztből készült kenyereket a fehér, vagy ál-barna kenyereknél. A knackebrot (Svédországból származó ropogós kenyér) mindig a kedvenceim közé tartozott, már régóta vadásztam egy igazán jó receptet. Jó kaja oldalán találtam olyant, ami elsőre megtetszett, és ma ki is próbáltam. Az eredmény minden várakozásomat felülmúlta! Nagyon ízletes, ropogós kis korongok lettek, melyek reményeim szerint sokáig elállnak. A Jó kaján lévő recept kissé módosult a kamrában található alapanyagok szerint.
–
–
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg olajos mag vegyesen (lenmag, napraforgó, tökmag)
5 dkg amaránt
5 ek lenmagolaj
2 csapott tk só
1 tk őrölt kenyérfűszer (koriander, kömény, édeskömény, ánizs, mustármag)
2,5 dl víz
A hozzávalókat tálba tesszük, és a vízzel simára keverjük. Kissé ragacsos tésztát kapunk, de vizes kézzel egyszerű lesz vele dolgozni. A tésztából nagyobb golyókat formázunk, amiket aztán egy sütőpapírral bélelt tepsiben egészen vékonyra nyomkodunk. Először 250 fokon sütjük 5 percig, majd 170 fokon nagyjából 15 percig.
Pont ma vettem rozslisztet erre a célra! Az én receptem szerint lisztezve ki kell nyújtani nagyon vékonyra és egy derelyevágóval rámenni, hogy lapocskákra lehessen majd törni.
Kedves Hemangi!
Kipróbáltam a receptet, és szerintem túl sok a fél liter víz, hiszen így inkább palacsintatészta lenne belőle. Nem írtad el a mennyiséget? Végül is nem tettem bele az összes folyadékot, és még liszttel dúsítottam. Végül is tényleg nagyon finom lett a lepényke.
Nagyon sok jó ötletet olvastam az oldaladon, és néhányat ki is próbáltam már.
Üdvözlettel, Judit
Kedves Judit! Nagyon köszönöm az észrevételt. Az eredeti oldalon dupla mennyiség volt, és véletlenül a folyadékot duplán hagytam. Mégegyszer köszönöm!
Kedves Hemangi!
Kipróbáltam a receptet, de katasztrófa lett. A sütőpapírba beleragadt a tészta, le sem tudtam szedni róla, ki kellett dobni. Mindent a leírásod alapján csináltam….nem tudom mit ronthattam el….