A múltkori fehérkenyér mintájára – és persze Limara alapján – készült ez a mostani rozskenyér, mely nagyon ízletes, kissé savanykás kenyér lett. A rozskenyér kiváló B- és E-vitamin forrás és sok rostanyagot tartalmaz.
Hozzávalók:
20 dkg öregtészta (elkészítés itt)
30 dkg fehér tönköly kenyérliszt
20 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt
1 dkg friss élesztő
2 közepes főtt krumpli összetörve
2 ek olívaolaj
2 ek joghurt
1 tk cukor
2 tk só
2,4 dl víz
2 ek rozspehely
2 ek vegyes mag (lenmag, tökmag, napraforgómag)
1/2 kk őrölt koriander
1/2 kk őrölt fűszerkömény
Egy tálba tettem a kétfajta lisztet, összekevertem a sóval. Hozzáadtam a főtt, tört krumplit, az olajat, a cukrot, az öregtésztát, a magokat, a fűszereket és a joghurtot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Lassanként hozzáadtam a langyos vizet. Alaposan eldolgoztam, és vagy 20 percen keresztül gyúrtam. Rugalmas, sima tészta lett. Letakartam a tálat, és a duplájára kelesztettem. Amikor megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítottam, és kicsit még gyúrmáztam, majd megformáztam. Letakartam és ismét hagytam a duplájára kelni. Ekkor pengével 3-4 helyen bevágtam, és sütőzacskóba helyeztem, aztán azzal együtt tepsire raktam. A sütőzacskót belülről bespricceltem vízzel, hogy a gőz hatására szépen tudjon emelkedni a kenyér. Bekapcsoltam a sütőt, de a kenyeret még nem tettem be, még 15-20 percet pihent. Ekkora már bemelegedett a sütő, betettem a kenyeret, és kb. 25 percig 220 fokon, majd még 20 percig 180-200 fokon sütöttem. Amikor elkészült, kivettem, rácsra tettem hűlni, majd hideg vízzel lespricceltem.
Kiegészítésként még megjegyzem, hogy volt korábban fehérlisztből készített öregtészta maradéka, és azt használtam. Viszont elhatároztam, hogy legközelebb csinálok rozslisztből öregtésztát, és a rozskenyérhez azt teszem majd.