Cseresznye dzsem

 

Régebben sosem tudtam, hogy mi a különbség a lekvár és a dzsem között. Aztán megtudtam, hogy a dzsem gyümölcsdarabokat is tartalmaz, a lekvár pedig nem, inkább homogén. Azóta dzsemet főzök. Jobban szeretem, amikor nagy darab gyümölcsökkel találkozom a palacsintában, a sütiben vagy a vajas pirítóson. Krisna-völgyben 1000 db gyümölcsfa van és most ültetnek a kertészek még 450-et – ebből 500 bogyós gyümölcsöt ad. A cseresznyefák ontják a gyümölcsöt, ezért két napja én is dzsemet készítettem.

Mindenfajta befőzésről az a véleményem, hogy minél jobban bonyolítjuk a dolgot és minél több adalékot teszünk a zöldséghez vagy gyümölcshöz, a végeredmény annál távolabb lesz az eredetitől. Vagyis szeretem egyszerűen, gyorsan készíteni a befőtteket. Hiszem, hogy sokkal egészségesebb és ízletesebb terméket kapok ezáltal.

 

Cseresznye dzsem

 

Cseresznye dzsem

Hozzávalók:

2 kg kimagozott cseresznye

50 dkg fruktóz (vagy cukor)

 

Első lépésben alaposan kimosom az üvegeket. Ezután megmosom a cseresznyét és kimagozom, igazából ez a munka legnagyobb része. Én szeretem a gyümölcsdarabokat, ezért az egészet egyben hagyom, aki ezt nem annyira kedveli, ledarálhatja a gyümölcs felét, mert a cseresznye nem fő szét annyira, mint más puha gyümölcsök. Egy lábosba teszem a gyümölcsöt és a fruktózt (vagy cukrot), és főzni kezdem. Ha felforrt, kissé lehúzom le a lángot, nem kell lobognia. Forrás után még kb. 30 percet főzöm, majd leveszem. Az üvegeket teletöltöm, rácsavarom a tetejét, felfordítom, és 10 percig így hagyom. Ezután visszafordítom, száraz dunsztba teszem, azaz egy előkészített nagyobb edénybe takarók vagy anyagok közé bebugyolálom, és itt hagyom két-három napig.

Ha valakinek nincs lehetősége sötét, hűvös helyen tárolni a dzsemet, használhat tartósítószert úgy, hogy az nem kerül a dzsembe. Bokor Katalin Befőzés cukor nélkül? című könyvében ad erre egy módszert. Felvág néhány celofánt, egy kis edénybe vizet tesz és nátrium-benzoátot készít elő. Amikor teletölti az üvegeket, fog egy celofánt, az egyik oldalát bevizezi és a száraz felével felfelé az üvegre helyezi. Erre tesz egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd fog egy másik celofánt, azt is bevizezi, és a száraz felével lefelé a másikra helyezi. Jól rácsavarja az üvegre a tetejét, és ezután teszi őket száraz dunsztba.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek