Lasszi – a hűsítő nektár

 

A nyári időszakban ösztönösen könnyű és hűsítő ételekre vágyunk. Az ájurvéda szerint a sós, savanyú és csípős ízek, a zsíros, olajos ételek és a gabonafélék fokozzák a hőt. Emiatt ilyenkor a legjobb reggelire némi gyümölcsöt fogyasztani. A főétkezés az ebéd, ilyenkor együnk könnyű főzelékeket, zöldségleveseket, salátákat. A húsevőknek is ajánlott minél több zöldségfélét használni a főzésnél, hogy jobban bírják a meleget. Esti étkezésnél javasolt a párolt zöldségek, csírák és egy kevés gabonféle fogyasztása. Az ájurvéda azt ajánlja, hogy nyáron a zöldfűszereket részesítsük előnyben, és bánjunk óvatosan a csípős fűszerekkel. Az izzadás következtében nagy a folyadékveszteség, ezért fokozottan figyelni kell a pótlására. Jók ilyenkor a lehűtött gyógyteák, mint pl. a hibiszkusz, a menta vagy az édeskömény. 



 

A joghurtos saláták és johurtból készült italok kiválóan hűtenek a nyári melegben.  Ilyen a lasszi is – a gyümölcsös joghurtital –, amely  annyira elterjedt Indiában, mint Nyugaton a tejturmix. 

 

Lasszi

 

Lasszi – gyümölcsös joghurtital

Hozzávalók:

1 l joghurt

6 dl víz

15 dkg pépesített eper (vagy más gyümölcs: málna, mangó, banán stb.)

6 ek cukor vagy 5 evőkanál méz

 

Az elkészítése végtelenül egyszerű. A gyümölcsöt valamilyen módszerrel pépesítjük, majd a víz kivételével mindent összeöntünk, és habverővel jól kikeverünk. Ezután hozzáöntjük a vizet is és újra elkeverjük. Behűtve tálaljuk.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek