Lecsó télire – tartósítószermentes

Az én lecsó befőző módszerem meglehetősen egyszerű és nem tart sokáig. Nem főzöm készre, nem is fűszerezem, az majd a felhasználáskor történik. Ha van rá lehetőségünk, készítsük bográcsban, fatüzelésen, amely különleges ízt kölcsönöz az ételnek. 

Hozzávalók:

8 kg paradicsom

5 kg paprika

A paradicsomot és a paprikát alaposan megmosom. A paradicsomot lereszelem, hisz ez a pépesítésének leggyorsabb módja, amivel egyúttal a paradicsomhéjtól is megszabadulunk. Úgy történik, hogy fogjuk a nagylyukú reszelőt, és az egész paradicsomot az aljától elkezdjük reszelni. Így a héj a kezünkben marad, a pép a tálba kerül. Nem kell megijedni, ez nyári, puha, lédús paradicsomok esetén nagyon gyors. Én 8 kg paradicsomot kb. 15-20 perc alat reszelek le. Ha megvan, jöhet a paprika. Kicsumázzuk és a kívánt formára szeleteljük. 

Ezután a paprikát a megfelelő méretű lábosba teszem, és addig főzöm, amíg kissé összeesik. Ekkor ráöntöm a paradicsompépet, és összeforralom. Forrás után még 15 percig főzöm, majd leveszem a tűzről. Innentől két megoldás van. Én befőzőautomatát használok, így hagyom kicsit kihűlni a lecsót, hogy ne égesse szét a kezem. Ha már kényelmes, üvegekbe töltöm és az automatába teszem, 95 fokon 30 percig. 

Automata nélkül: amikor elzárjuk a gázt a lecsó alatt, azonnal megtöljük az előkészített üvegeket és lezárjuk. Az üvegeket takaróba bugyoláljuk, és 2 napig ott hagyjuk, ez a száraz dunszt. Ezután bármeddig eláll. Ebből a mennyiségből kb. 16 7 dl-es üveggel lesz.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek