Az ájurvéda, Indiai ősi gyógymódja nagy hangsúlyt fektet az évszakonként eltérő étkezésre, hogy megelőzze a betegségeket. A raszam hűvös napokra ajánlott leves, amivel megelőzhetjük a megfázás kialakulását, és elűzhetjük a náthát.
Hozzávalók:
10 dkg toor dál (esetleg mungóbab vagy vöröslencse)
3 ek olaj
1 kk fekete mustármag
2 kk római kömény
1 ek reszelt friss gyömbér
1-2 indiai zöld csili apróra vágva (vagy 3-4 szárított)
4-5 curry-levél
1/2 kk aszafoetida
1/2 kk kurkuma
1 közepes paradicsom lereszelve
kb. 1,5 l víz
2 kk só
1/3 kk őrölt feketebors
egy csokor apróra vágott korianderlevél
1 lime leve
A dált alaposan megmossuk, és nagyjából fél liter vízben pépesre főzzük. Ha megvan, egy edényben olajat hevítünk, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot. Ezután megpirítjuk a római köményt. Ha már barna és illatozik, beletesszük a gyömbért, a zöld csilit és a curry levelet, és kevergetve tovább pirítjuk. Fél perc múlva rászórjuk a porfűszereket: az aszafoetidát és a kurkumát, elkeverjük, majd beleöntjük a reszelt paradicsomot. 4-5 percig főzzük, és felengedjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és forrás után 5 percig főzzük. Ezután belekeverjük a péppé főtt dált, s ha a levesünk újra forr, még 3 percig főzzük. Végül a lime levét és a korianderlevelet is hozzáadjuk, majd levesszük a tűzről. Rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.