A dél-indiai konyha híres étele, fűszeres zöldségekkel töltött sós palacsinta. Tipikus street food fogás.
Hozzávalók a dósához:
2 dl rizs
0,7 dl urad dál (felezett, hántolt fekete lencse)
1 kk lepkeszegmag
2 kk só
A rizst és az urad dált alaposan megmossuk. Felöntjük 6 dl vízzel, beleszórjuk a lepkeszegmagot, és 6 órán át áztatjuk. Ezt követően turmixgépbe tesszük, és egészen finomra turmixoljuk. Krémes és sűrű palacsintatésztát kell kapnunk. A tésztát megsózzuk, és legalább 12 órán át érleljük (fermentáljuk). Ha túl sűrű lenne, sütés előtt adhatunk hozzá még egy kevés vizet. Kicsivel sűrűbb legyen, mint a magyar palacsintatészta, de ne túlságosan sűrű, hogy vékony lapokat süthessünk. Sütésnél felmelegítünk egy palacsintasütőt. Vizes ruhával kitöröljük, hogy kellően tapadjon a tészta. Egy merőkanál tésztát a sütőbe öntünk, majd elterítjük, és megsütjük, mint a palacsintát. Hagyományosan úgy készül, hogy a tésztát a sütő közepére öntik, majd a merőkanál aljával körkörös mozdulatokkal elterítik a tésztát a sütő széléig. Amikor a dósa alja sül, a tetején elkenünk néhány csepp olajat. Ha a dósát kísérőként tálaljuk, mint egy lepénykenyeret, megsüthetjük mindkét oldalát, ha azonban tölteni fogjuk, elég csak az egyiket (erről a dósa összeállításánál lesz szó).
Dósatöltelék (alu matar maszala):
Hozzávalók:
4 db közepes krumpli
20 dkg zöldborsó párolva
3 ek olaj
2 kk fekete mustármag
2 kk római kömény
½kk aszafoetida
½kk kurkuma
1 paradicsom felkockázva
pár csepp citromlé
A krumplit héjában megfőzzük, kihűtjük és felkockázzuk. A zöldborsót megpároljuk. Egy edényben olajat hevítünk, kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot, majd illatosra pirítjuk a római köményt is. Rászórjuk az aszafoetidát és a kurkumát, elkeverjük, majd beletesszük a paradicsomot, és 3-4 percig sütjük, amíg kissé szétfő. Ekkor óvatosan belekeverjük a főtt zöldségeket, megsózzuk és 2-3 perc alatt összesütjük. Végül meglocsoljuk néhány csepp citromlével.
A dósa összeállítása
Hozzávalók:
vaj
egy kevés pav bhadzsi maszala
apróra vágott korianderlevél
Ha a dósát tölteni szeretnénk, nem kell mindkét oldalát megsütni. Amikor az egyik oldala megsült, megfordítjuk, és a tetejét töltjük. Vagy úgy töltjük, hogy a töltelék a felén legyen, és a másik felét majd ráhajtjuk, vagy úgy töltjük, mint egy palacsinát, kedvünk szerint.
Tehát a dósa felére teszünk 2-3 kanál alu matar maszalát. Megszórjuk egy kevés pav bhadzsi maszalával, teszünk rá egy vékony szelet vajat, ami majd szépen elolvad a forró szabdzsin. Megszórjuk apróra vágott korianderlevéllel, és összetekerjük a dósát.
Ugyanilyen módon másfajta töltelékkel, a kedvenc szabdzsinkkal is megtölthetjük a dósát.