A matar panír a nyugatiak számára is ismert, közkedvelt szabdzsi. Sokféle elkészítési módja létezik. A neve – mint számos indiai étel neve – arra utal, hogy az étel matarból (zöldborsóból) és panírból (házisajtból) áll.
Hozzávalók:
3 ek olaj
3 kk római kömény
2 babérlevél
1 ek reszelt friss gyömbér
2 kk őrölt koriander
¾ kk aszafoetida
¾ kk kurkuma
1 kk őrölt csili (ízlés szerint)
4 paradicsom reszelve
40 dkg zöldborsó
20 dkg panír felkockázva
2 kk szárított methilevél (a lepkeszegmag levele)
¾ kk garam maszala
2,5 kk só
Egy edényben felmelegítjük az olajat, megpirítjuk benne a római köményt. Beledobjuk a babérlevelet, a gyömbért, és egy rövid pirítás után rászórjuk a porfűszereket: a koriandert, az aszafoetidát, a csilit és a kurkumát. Megkeverjük és ráöntjük a paradicsomot. 10-12 percig főzzük, míg a paradicsom besűrűsödik. Ekkor hozzáöntjük a zöldborsót és 3-5 deci vizet, amiben a borsó megfő. Sózzuk, és fedő alatt puhára főzzük a zöldborsót. Ha megvan, beletesszük a methilevelet, a garam maszalát és a panírt. Összeforraljuk, és 3-4 percig főzzük. Rizzsel tálaljuk.
Matar paneer