Miért legyünk vegetáriánusok?

 

Krisna-völgyben mintegy százötvenen élünk, és az egyik legfőbb törekvésünk az önfenntartó életmód megvalósítása. Ennek fontos része a vegetarianizmus és az ökologikus élelmiszertermelés. Az idelátogató turisták gyakran kérnek tőlünk életmódtanácsot, hiszen még napjainkban sem kap kellő figyelmet a médiákban a vegetáriánus táplálkozás és annak egészségjavító hatása, a környezetvédelemről nem is beszélve. 

A tejtermékekkel kiegészített, zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat magába foglaló táplálkozás nagy mennyiségben tartalmaz a növekedéshez, fejlõdéshez, terhességhez, szoptatáshoz, fokozott szellemi és fizikai tevékenységhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, esszenciális fehérjéket, szénhidrátokat és telítetlen zsírsavakat. Az ilyen étrenden élõk nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, türelmesebbek, és hosszabb az élettartamuk.

 

Táplálkozástanilag megfelelõ

A meghatározott optimális energia-összetétel szerint táplálékunknak

– 30%-nál kevesebb zsiradékot (melyenk min. 2/3 része telítetlen zsírsav),

– 12% körüli fehérjét, és minimum

– 58%-nyi szénhidrátot ajánlott tartalmaznia.

A tudatosan összeállított vegetáriánus étrend sokkal jobban megfelel ezeknek az elveknek, mint a vegyes táplálkozásúak étrendje.

Segítségével betegségek kialakulását előzhetjük meg.

A vegetáriánus táplálkozásúak koleszterinszintje alacsonyabb, mint a nem-vegetáriánusoké. Körükben ritkábban fordulnak elõ a civilizációs betegségek. Az ellenállóképesség megfelelõ mûködésének biztosításával a vegetáriánus étrend az immunrendszert is kedvezõen befolyásolja. 

 

Előnyösen befolyásolja életünket

A vegetáriánusok nemcsak egészségesebben táplálkoznak, hanem általában nagyobb hangsúlyt fektetnek a relaxációra, a testi-lelki harmónia megteremtésére, ezáltal a stressz elkerülésére, a természettel való békés együttélésre. Mindezek a tényezõk a betegségek megelõzésében és gyógyításában egyaránt kiemelkedõ szerepet játszanak.

 

Mit nyernek a vegetáriánusok?

• Egészségesebbek lesznek;

• megnyugszik a lelkiismeretük;

• testileg fiatalosabbá válnak;

• gondolkodásuk megélénkül;

• mentessé válnak az állatölés bűnétől;

• megtapasztalják az állatok iránti valódi szeretetet.

 

zoldseggyumolcs

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek