Szeretem a leveseket. A legegyszerűbb zöldbablevestől a fűszeres indiai dálokig bármi jöhet. A nagymamám tejes karifollevese, a minestrone, a tejfölös-vegyes zöldséges-daragaluskás vagy a jó fűszeres sütőtök krémleves évszaktól függően gyakran kerül az asztalra.
Az imént kimentem a kertbe, hogy válogassak néhány leveshez való zöldséget, és ez lett belőle. A fűszeres sárgarépás, paradicsomos alap jót tett az ízének, ám a zöldségeket tetszés szerint (idény szerint) változtathatjuk.
Hozzávalók:
2 ek olaj
2 közepes sárgarépa durvára reszelve
fél kk asafoetida (elhagyható, de jót tesz neki)
1 kk pirospaprika
fél kk kurkuma
negyed kk őrölt feketebors
2 db közepes paradicsom lereszelve
8 db friss bazsalikomlevél apróra vágva
30 dkg friss zöldbab megtisztítva, feldarabolva
2 közepes krumpli megtisztítva, felkockázva
1 db kisebb cukkini megmosva, felkockázva
2,5 kk só
egy csokor apróra vágott petrezselyemzöld
Egy fazékban felmelegítettem az olajat, majd hozzáadtam a lereszelt répát. 3-4 percig kevergetve dinszteltem és megszórtam a fűszerekkel: az asafoetidával, a paprikával, a kurkumával és a borssal. Fél perccel később ráöntöttem a lereszelt paradicsomot, a bazsalikomot, és újabb 3-4 percig kevergettem. Ekkor beletettem a zöldbabot és a krumplit, átforgattam a fűszeres alapban, és felöntöttem vízzel (1,5 l körül volt). Megsóztam, felforraltam, forrás után pedig kislángra vettem. Amikor már majdnem teljesen megfőttek a zöldségek, a cukkinit is beletettem, és még 10 percig főztem. Amikor elkészült, belekevertem a petrezselyemzöldet.