Régen a paradicsom befőzése végeláthatatlan folyamatnak tűnt, főzés, passzírozás, nem tudom micsoda. Az én módszerem ennél jóval egyszerűbb és gyorsabb. Bár a lé tartalmazza a magokat, nekem semmi bajom velük, igazán nem zavar. Ebből a paradicsomléből aztán télen készíthetünk levest, töltött paprikát, indiai szabdzsik alapja lehet, de tehetjük zöldséglevesekbe, pizzára és más ételekbe. Egyszóval mindenbe, amibe paradicsom kell. Nem tartalmaz semmilyen tartósítószert vagy ízesítőt, felhasználásnál úgy fűszerezzük, ahogy akarjuk.
Hozzávalók:
paradicsom
kevés étolaj
Először elkészítjük az üvegeket, azaz tisztára mossuk a tetőkkel együtt, majd lecsöpögtetjük. Ezután alaposan megmossuk a paradicsomokat is. Fogunk egy reszelőt és egy tálat, és elkezdjük lereszelni a paradicsomokat. Azaz egyesével, egészben reszelünk egy paradicsomot a legnagyobb reszelőn (amivel almát is reszelünk a pitéhez). Ez egy kiváló módszer, amit egy indiai szakácsnőtől tanultam. Nagyon gyors, és a végeredmény pépes paradicsom. Amikor elfogy a paradicsom, a héja egészben marad a kezünkben. És hát attól függ ki milyen gyorsan reszel, de 5 kg paradicsomot kb 20 perc alatt le lehet reszelni.
Amikor készen van a paradicsom, egy nagy lábosba tesszük, és feltesszük főni. Ha felforr, kisebbre vesszük a lángot, és még 10 percig főzzük. Ekkor rögtön üvegekbe töltjük, a tetejére fél cm vastagon étolajat öntünk, és szorosan rácsavarjuk a tetőt. Ha megvagyunk az összessel, szárazdunsztba tesszük, azaz meleg takarókba bugyoláljuk, és ott hagyjuk kihűlni.
Ezt ki fogom próbálni, de kihagyom belőle az olajat – szerintem nélküle is megáll.
Igen, Alíz, szerintem is jó olaj nélkül, de ez esetben én azért két celofán közé tennék nátrium-benzoátot.
gyönyörű színe lett,gusztusos. gratulálok 🙂
Gergel, köszönöm 🙂 Én is szeretem a színét!
Ezt a reszelős trükköt láttam már a tv-ben is, ki fogom próbálni. Eddig a macerásabb verziót űztem: hámozás, magozás. Igaz, úgy nem lé lesz belőle, hanem püré.
Palócprovence, próbáld ki. Amikor először hallottam, hogy reszeld le a paradicsomot, kissé furcsának találtam, de azóta imádom ezt a módszert. Annyira gyors és praktikus.
Egyszerűen zseniális, holnap kipróbálom, köszi.
IZs, remélem beválik, majd írd meg!
Szuper módszer!
És engem sem zavarnak a magok, egyáltalán nem.
Elraktároztam. 🙂
Duende, rokonlelkek vagyunk 🙂
Elámultam…ezt a módszert még nem is hallottam soha!
Nálunk egyébként van egy passzírozó feltét a húsdarálónkhoz, azt használom már 3. éve nagy megelégedéssel. Van is fényképem róla és a paradicsom befőzésről, csak én most máshol vagyok, mint a gép:(
Ja, és szerintem is eláll a paradicsom minden tartósító nélkül, én soha nem tettem még bele.
Kata, ha gépközelben leszel, mutasd meg a képeket! Köszi!
Ez a reszelős módszer nagyon tetszik!
Makka, próbáld ki, remélem, neked is tetszik majd!
Tegnap kérdeztem rá erre és mára itt is a válasz. Minden kívánságotok így teljesüljön!
Ági, használd egészséggel!
Én sem passzírozok, csak turmixolok és megy a lábosba.
Igen, végül ez a legegyszerűbb. Ahol van turmixgép meg áram :-). Bár a reszelés is gyors…
Remekül bevált pikpakk készlettem a paradicsombefőzéssel, mindenkinek ajánlom én is. Más : meg írnád mi okból mellőzöd a hagymát és a fokhagymát?
Kedves IZs, örülök, hogy bevált a a módszer. A hagymáról már írtam többször, ha nem haragszol, csak bemásolok egy linket, ahol a hozzászólások közt találsz róla bejegyzéseket: http://vegavarazs.hu/a-nagy-vegetarianus-kihivas-napja-–-csatlakozz
Csatlakozom az újonnan megnyert reszelő pártiakhoz! Tegnap a pizza-alaphoz reszeltem a paradicsomot (magok nem zavarnak), valóban gyors volt. Köszi!
Jó persze…:)
most kapcsolok…
Sziasztok!Epp paradicsomfozes elott allok.Mar evek ota keszen megveszem a paradicsom paszirozott levet es azt mar csak foznom kell,viszont a gep,mellyel paszirozzak,a magjat es a hajat nem engedi at,es szerintem igenis a magjaban van az ize java.Ezert szeretnem itthon sajat magam elkesziteni,viszont azt a sok-sok melot szivesen kihagynam,mint tisztitas,fozes,paszirozas.Tehat szerintetek ezzel a reszelos modszerrel ugyanugy elkeszithetem,es okes lesz?:-)
Én egyszerűbben főzöm.A paradicsomot kicsumázom:a zöld szárát és végét
levágom.Felforralom és összeturmikszolom (haj,mag minden benne van).Ismét
felforralom és üvegekbe rakom.Csavarozom:alá celofánt és rá kis szalicilt rakok.Fejtetőre állítom 10 perce és spájzolom.
Nekem bizony nem jött be. Lereszeltem, de a husa 20 perc főzés után is egybemaradt, amit a paszirozó teljesen elpaszíroz. Borzasztó sűrű lett, alig tudtam üvegbe tölteni, remélem azért ki fog majd jönni, most a dunsztban pihen.Én biztosan maradok a régi darálós módszernél.
Valami probléma lehetett ott, mert ha lereszeled, nem marad egyben, már eleve paradicsomlevet teszel fel főni!
Az idén már nem, de jövőre kipróbálom ezt a „reszelős” módszert. A paszírozósat utálom,(30-40 litert főzök be évente) haladatlan és a magjával semmi bajom. A tetejére szerintem azért jó az olaj, mert hermetikusan lezárja. – olyan mint az olajos almapaprika. Kivédi a paradicsom esetleges betegségeiből adódó megromlást.
Köszi, jó ez a reszelős módszer, de nekem úgy tűnik, hogy csak kis mennyiségben és frissen felhasználva. Én is viszonylag nagy mennyiséget (kb. 50-60 litert) főzök be nyaranként), ahhoz azért jobb a passzírozás.
Egyébként én már „öreg róka” vagyok, de úgy tanultam anyócámtól, hogy ha a magja belekerül, akkor könnyebben romolhat – mi semmiféle tartósítószert nem teszünk sem bele, sem a celofánra.
Kiegészítésként még egy ötlet: én nem teszek az összes üvegbe olajat, hanem a kiürült olívaolajos üvegeket teszem félre az év során (persze megnézem, hogy mikor járna le az olaj szavatossági ideje), és amit azokba töltök, azt csak kizárólag főzéshez használom. Ez csak az üveges olaj esetében használható! (Eredetileg hallottam azt az elborzasztó ötletet, hogy a kiürült műanyag(!) napraforgó olajos flakonba töltötték a forró paradicsomot, mondván, hogy ha az olaj lezárja, biztosabban eláll! Minden erőmmel lebeszéltem az illetőt, hiszen még azt is elmondta, hogy bár egy kicsit hűlni hagyta a paradicsomot, mégis eldeformálódott a flakon! Nem akarta elhinni, hogy ez milyen káros az egészségre!)
Köszönöm a jó ötletet! Gyors, praktikus ez a reszelős módszer, remélem, szépen el is áll majd! Most éppen hűl a takarók között:o)
Nagyon szívesen!
Sziasztok!
Abszolút kezdő vagyok! Vettem a piacon 5 kg paradicsomot, mert a barátom rajong érte. Gondoltam befőzöm. Ha ezzel a módszerrel csinálom meddig áll el? Tényleg nem kell beletenni semmi tartósítószert?
Előre köszönöm a választ.
egy évig biztosan. és tényleg nem kell.
Sziasztok!
Holnap kipróbálom a reszelős módszert. Olajat teszek a tetejére. No de mit csináljak azzal amelyiket meg akarunk télen inni és olaj van a tetején?
Annak ne tegyél olajat a tetejére, nem kell mindenképp, csak jobb a biztonság.
Veletlenul talaltam erre a forumra.Meg eddig nem hallottam errol az eltevesi modrol,most van alkalmam kiprobalni fogom jelezni hogy milyen sikere van ennek a modszernek.
Én majdnem így készítem,csak a paradicsomot forró vízbe dobom,ha picit megrepedt kiszedem,hagyom hűlni,hogy ne égessen össze,és lecsúszik a héja róla.Aztán turmixolom,majd felfőzőm.Üvegekbe rakom,olaj helyett dupla celofán közé teszem a tartósítót.Tehát bele nem kerül.Aztán a száraz dunsztba.Soha nem romlik meg.