Nem ígérek semmit, de annyi biztos, hogy spenótos korszakba léptem. Ki-ki döntse el, hogy ez jó hír-e vagy rossz 🙂 Mindenesetre ez a szabdzsi a spenót elkészítésének remek módja.
Hozzávalók:
3 ek ghí vagy olaj
8 nagy paradicsom vagy 2 egész paradicsom konzerv
¼ kk chilipor
1 ½ kk kurkuma
2 kk cukor
só
30 dkg friss spenót megmosva, összevágva
2 dl tejszín
2 l tejből házisajt (panír) kockákra vágva (lásd itt)
2 kk lepkeszegmag
Ha friss paradicsomból főzünk, akkor először megmossuk és lereszeljük a paradicsomot. Ezután fogunk egy edényt, beletesszük a ghít vagy az olajat, és felmelegítjük. Hozzáadjuk a paradicsompépet vagy az összevágott konzerv paradicsomot, majd chilivel és kurkumával fűszerezzük. Időnként kevergetve besűrítjük. Amikor már majdnem kész, beletesszük a megmosott és összevágott spenótot, majd addig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik – ez kb. 30-40 perc. Közben előveszünk egy kisebb edényt, beletesszük a lepkeszegmagot, és állandó keverés mellet szárazon megpirítjuk. Akkor jó, ha már érezhető az illata, és megbarnul. Vigyázzunk, nehogy elégjen, mert akkor túlságosan keserű lesz. Ha kész, porrá őröljük.
Ha a szabdzsi besűrűsödött, megcukrozzuk, sózzuk és beleöntjük a tejszínt. Amikor forr, hozzáadjuk a panírkockákat és az őrölt lepkeszegmagot. 2-3 percig összefőzzük, majd levesszük a tűzről. Rizzsel tálaljuk.
–