Amióta először csináltam pestot, azon gondolkodtam, hogy össze kellene hozni a kiflivel. Ez a gondolat újra és újra feljött, ezért muszáj volt elkészítenem. Igazából ez nem egy új recept, csupán két régi receptemet raktam össze.
Tönkölykifli
Hozzávalók:
30 dkg fehér kenyérliszt
20 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
5 dkg vaj
1 dkg friss élesztő
2,6 dl tej
1 tk cukor
2 tk só
Először felmelegítettem a tejet. A lisztet egy nagy tálba tettem, elkevertem a sóval, majd beletettem a puha vajat, az élesztőt, a cukrot és a langyos tejet. Az egészet jól összekevertem, és kb. 10 perc alatt rugalmas tésztát gyúrtam belőle. Ekkor vizes ruhával letakartam és félretettem keleszteni.
Közben előkészítettem a tölteléket, a pestot, a múltkori recept alapján.
A tészta egy óra alatt szépen megkelt. Lisztezett deszkára raktam, majd ketté szedtem. Fogtam az elsőt, kerekre nyújtottam, és nyolcfelé vágtam. Fogtam az egyik háromszöget, kissé még nyújtottam rajta, majd megkentem a pestoval. A hosszabbik felénél kezdve elkezdtem feltekerni, majd tepsibe raktam a kiflit. Fél órát még kelesztettem, majd meleg sütőbe tettem, és 200 fokon sütöttem vagy negyed órát, aztán még 10 percet 180 fokon. Addigra szép pirosak lettek.
Váááááááááááááááááá, de klassz, a hűtőben van még fél üveg medvehagymapesto, vajon azzal is működne?
Micike, biztos vagyok benne, hogy medvehagymapestoval is remekül működik!
Aztamindenit, de gyönyörű lett!!!! Szívesen letörném a csücskét valamelyiknek 🙂
Niki
Niki, szívesen adnék egy egészet is!
Nagyon ötletes kombináció! Megnéztem a belinkelt pesto-receptedet is, hát azt is megkívántam, már csak úgy magában is…:)
Napmátka, ez a házi pesto remek dolog, többször csinálok mostanában én is. Szerencsére rengeteg bazsalikom van a kertben, nagyon élvezem.
Nézz be hozzám, vár a meglepi. 🙂
Hémangi!
Ez olyan IGAZI kifli! A tekerése stb. szívesen megkóstolnám.
köszi, Reni. Én meg szívesen megkínálnálak! 🙂
Gyönyörű!:))
Köszönöm, Limara!
Kedves Dulmina!
Az szeretném kérdezni, hogy kiflit milyen technikával töltötted meg?
Ugyanis nekem mindig az a problémám a kifli töltésével, hogy a töltelék kifolyik, ahogy tekerem. Kevés pestot tettél, és hosszában helyezted el a kifliben? Vagy…?
Nagyon profik a kiflijeid!!!
Köszönöm előre is a választ!
M.
Kedves Maminti!
Én nem Dulmina vagyok, ő egy másik blog írója 🙂 Igen, igazad van, csak kevés pestot tettem bele. Egyébként is sűrű pestot készítettem, aztán pedig keveset kentem rá, és vigyáztam, hogy ne kerüljön túlságosan a szélére. Azon a végén, ahol a legszélesebb a tészta, széltében végigkentem, aztán pedig hosszában, de ott csak egy csíkban. A pestonak nagyon intenzív íze van, emiatt sem kell belőle túl sok. Minden jót és sikeres sütést! Hémangi
Jajjjj!!!
Több oldalt is nézegettem párhuzamosan, és úgy látszik, agyamra ment a meleg…!!!
Közben már bennem is tisztázódott, hogy nem a megfelelő néven szólítottalak…nagyon bocsánat…!
Köszönöm a segítségedet! Azon töprengtem, hogy valószínűleg a te kiflid nagyobb is, mint amit én szoktam csinálni. Ha pl. 1 kg lisztből sütök kiflit, akkor 4 adagra osztom, ezeket kinyújtom, és 8 cikkre osztom tovább, tehát 1 kg lisztből 32 db kiflim van. Nálad ez hogy alakul?
Mert lehet, hogy ha -magamból kiindulva- csak 4-be vágnám a tovább, akkor nagyobb lenne a kifli, és könnyebb lenne megtölteni. Mit gondolsz?
Köszönöm a segítséget!:-)
M.
Maminti, nem probléma 🙂
Igen, én nagyobb kifliket szoktam csinálni általában, de ebből a pestos kifliből úgy emlékszem, nálam is 16 lett fél kiló lisztből. Szerintem attól is függ, mivel töltöd a kifliket. A pestoval könnyű dolga van az embernek, mert nem megtöltöd vele, hanem csak megkened. Más tölteléket meg ne tegyél a szélére. És igen, megpróbálhatod a nagyobb kifliket is, bár szerintem a méret attól is, hogy milyen kifliről van szó.