Nagy adag bazsalikomlevelet szedtem ma. Már régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy kipróbálom a saját készítésű pestot, és egy csomag fenyőmag is várakozott vagy fél éve a szekrényben. Dolce vitánál olvastam, hogy aki egyszer készít házilag, többet nem vesz gyárit. Üvegeset én csak 2-3 alkalommal vettem vagy kaptam, ugyanis ritkán lehet fokhagyma nélkül készült változatot látni. Tisztában voltam vele, hogy Dolce vita tudja miről beszél, de az eredmény minden várakozást felülmúlt. Ki merem jelenteni, hogy aki csak gyári, üveges pestot evett eddig, az még sosem evett pestot. Itt a nyár, érdemes frissen készíteni, hiszen pillanatok alatt megcsinálhatjuk. Ízes, karakteres, ugyanakkor selymes, illatos és garantáltan sikeres lesz! A felhasználási módja végtelen: tehetjük tésztára, pirítósra, salátához, grillezett zöldségekkel tálalhatjuk, csak a fantáziánk szab határt. Az olasz ételeket tartalmazó gasztroblogokon minden bizonnyal számos autentikus felhasználási módot találhatunk.
Házi pesto
Hozzávalók:
2 marék bazsalikom
1,5 dl olívaolaj
3 ek fenyőmag (vagy dió)
½ bögre reszelt parmezán
Első lépésként megmossuk az illatos bazsalikomleveleket. Innentől több megoldás van rá, hogy az összes hozzávalóból szószt készítsünk. A legegyszerűbb természetesen turmixgépbe tenni minden alapanyagot és egy perc alatt összezúzni. Egy másik megoldás, hogy ledaráljuk a bazsalikomot és a fenyőmagot (vagy diót), lereszeljük a parmezánt és az egészet jól kikeverjük az olívaolajjal. Harmadik megoldás, hogy mozsárban összetörjük a hozzávalókat.