Napjainkra a pita kenyér salátával, humusszal és falafellel töltve méltán nagy népszerűségre tett szert. Otthon is könnyedén elkészíthető, ha nem fogy el az összes, mehet a mélyhűtőbe.
Hozzávalók:
40 dkg liszt (fele fehér, fele teljes kiőrlésű)
2 kk só
1 kk cukor
2 dkg friss élesztő
1 ek olaj
2,5-3 dl langyos víz
A lisztben elkeverjük a sót és a cukrot. Beleöntjük az olajat, elmorzsoljuk az élesztőt. Langyos víz hozzáadásával puha tésztát dagasztunk. Letakarjuk, majd nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, 8 részre szedjük és golyókat formázunk belőle. Ismét letakarjuk, és még egy negyed órán át kelesztjük. Ha letelt, kerekre nyújtjuk, vizes konyharuhával letakarjuk, és még 20 percig kelesztjük. Közben előmelegítjük a sütőt, úgy 240 fokra. Akkor jön fel szépen a pita, ha lágy a tészta és jó forró a sütő, amikor betesszük. A sütőrácson sütjük, 6-7 perc alatt elkészül.
–