Punjabi chola

Néhány napja láttam az Étel, ital, kicsi Vú-n ezt az ételt, Viki megállapította: a legjobb, ami a csicseriborsóval történhet. Eszembe jutott, hogy én is kinéztem már korábban egy Tarla Dalal-féle változatot, amit ezen fellelkesedve meg is csináltam. Jellegét tekintve a sólet indiai formája, laktató étel, amit jó fűszeresen, sok chilivel javaslok elkészíteni. Rizzsel vagy chapatival tálaljuk.

Hozzávalók:

25 dkg csicseriborsó
5 dkg chana dal
2 közepes krumpli megpucolva és kockára vágva
3 ek olaj
2 ek reszelt friss gyömbér
egy darab egész fahéj
1-2 kisméretű indiai zöld chili vagy 3-4 apró száraz chili (ízlés szerint)
2 kk őrölt koriander
½ kk asafoetida
1 kk kurkuma
1 kk amchur (mangópor)
1/3 kk őrölt feketebors
3 paradicsom pépesítve
3 kk só
1 kk garam masala
2 kk citromlé
1 kk cukor
egy nagy csokor korianderlevél apróra vágva

A csicseriborsót és a chana dal éjszakára bő vízbe áztatjuk. Másnap leöntjük róla a vizet, megmossuk, újból felengedjük vízzel, és puhára főzzük.
Amikor kész, egy edényben olajat hevítünk, beletesszük a gyömbért, a fahéjat és az apróra vágott zöld chilit. Kevergetés közben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a porfűszereket: a koriandert, az asafoetidát, az amchurt, a borsot és a kurkumát. Néhány másodperc pirítás után beletesszük a paradicsompépet, hozzáadjuk a krumplit és a csicseriborsó-chana dal keveréket, majd felengedjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Sózzuk, majd addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. A végén hozzáadjuk a garam masalát, a citromlevet, a cukrot és a korianderlevelet. Elkeverjük és levesszük a tűzről.

P1060622

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek