Egy évvel ezelőtt Szegedről származó Krisna-hívő barátaim elmondták, hogyan is csinálják ők a bográcsos paprikás krumplit. Amióta először kipróbáltam, azóta csak így készítem. Bogrács híján természetesen lábosban is főzhető.
Paprikás krumpli
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli
6 ek olaj
1 lapos kk asafoetida
1 zöldpaprika
½ kk római kömény
1 lapos ek pirospaprika
1 paradicsom
1 kk őrölt fűszerkömény
½ kk bors
só
2 l tejből házisajt (panír)
5 dkg füstölt sajt
Megpucoljuk a krumplit és kockára vágjuk. A zöldpaprikát apróra vágjuk (ha nem szeretjük az erőset, vágjuk ki az ereit). A paradicsomnak lehúzzuk a héját, majd összeaprítjuk.
Ezután fogunk egy nagyobb lábost, beletesszük az olajat és felmelegítjük. Beletesszük az asafoetidát, az apróra vágott zöldpaprikát és a római köményt, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett megpirítjuk – ez kb. 3 perc alatt megvan. Ezután beletesszük a pirospaprikát, néhányat keverünk rajta, és tovább pirítjuk. Rádobjuk a paradicsomdarabkákat és megint keverünk rajta néhányat, majd a krumpit is beletesszük. Tovább kevergetjük, amíg üveges lesz. Ekkor annyi vizet teszünk bele, hogy jól ellepje, beletesszük a fűszerköményt és a borsot, ízlés szerint sózzuk. Ha felforrt, lejjebb vesszük a lángot és főzzük.
Közben lereszeljük a füstöltsajtot. 1,5-2 cm-es kockára vágjuk a panírt, majd forró olajban pirosra sütjük a sajtkockákat. Ez néhány perc alatt megvan.
Amikor a krumpli már majdnem puha, beletesszük a füstölt sajtot és a sült házisajt kockákat, és készre főzzük. Ekkor kiveszünk néhány evőkanálnyit a krumpliból, villával széttörjük, majd visszakeverjük a többihez. Most már késznek nyilvánítjuk.
Természetesen a paprikás krumplihoz még kell valami. Ez a valami lehet kovászos uborka, vagy tejfölös uborkasaláta, mint most nálam.
Tejfölös uborkasaláta
Hozzávalók:
5-6 nagy uborka
2 kk só
½ liter tejföl
1 kk pirospaprika
½ kk őrölt bors
½ kk asafoetida
fél zöldpaprika
1 ek citromlé
1 ek cukor
Az uborkát megpucoljuk, majd uborkagyalun legyaluljuk. Egy kk sóval besózzuk, majd negyed órára állni hagyjuk. Ekkor kinyomkodjuk belőle a nedvességet, és leöntjük a levet. Az uborkához hozzáadjuk az ízesítőket: a pirospaprikát, a borsot, a maradék sót, az asafoetidát, a nagyon apróra vágott zöldpaprikát, a citromlevet és a cukrot. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt is, és megint elkeverjük. Érdemes fogyasztás előtt két-három órával elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.