Egy évvel ezelőtt Szegedről származó Krisna-hívő barátaim elmondták, hogyan is csinálják ők a bográcsos paprikás krumplit. Amióta először kipróbáltam, azóta csak így készítem. Bogrács híján természetesen lábosban is főzhető.
Paprikás krumpli
Hozzávalók:
1,5 kg krumpli
6 ek olaj
1 lapos kk asafoetida
1 zöldpaprika
½ kk római kömény
1 lapos ek pirospaprika
1 paradicsom
1 kk őrölt fűszerkömény
½ kk bors
só
2 l tejből házisajt (panír)
5 dkg füstölt sajt
Megpucoljuk a krumplit és kockára vágjuk. A zöldpaprikát apróra vágjuk (ha nem szeretjük az erőset, vágjuk ki az ereit). A paradicsomnak lehúzzuk a héját, majd összeaprítjuk.
Ezután fogunk egy nagyobb lábost, beletesszük az olajat és felmelegítjük. Beletesszük az asafoetidát, az apróra vágott zöldpaprikát és a római köményt, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett megpirítjuk – ez kb. 3 perc alatt megvan. Ezután beletesszük a pirospaprikát, néhányat keverünk rajta, és tovább pirítjuk. Rádobjuk a paradicsomdarabkákat és megint keverünk rajta néhányat, majd a krumpit is beletesszük. Tovább kevergetjük, amíg üveges lesz. Ekkor annyi vizet teszünk bele, hogy jól ellepje, beletesszük a fűszerköményt és a borsot, ízlés szerint sózzuk. Ha felforrt, lejjebb vesszük a lángot és főzzük.
Közben lereszeljük a füstöltsajtot. 1,5-2 cm-es kockára vágjuk a panírt, majd forró olajban pirosra sütjük a sajtkockákat. Ez néhány perc alatt megvan.
Amikor a krumpli már majdnem puha, beletesszük a füstölt sajtot és a sült házisajt kockákat, és készre főzzük. Ekkor kiveszünk néhány evőkanálnyit a krumpliból, villával széttörjük, majd visszakeverjük a többihez. Most már késznek nyilvánítjuk.
Természetesen a paprikás krumplihoz még kell valami. Ez a valami lehet kovászos uborka, vagy tejfölös uborkasaláta, mint most nálam.
Tejfölös uborkasaláta
Hozzávalók:
5-6 nagy uborka
2 kk só
½ liter tejföl
1 kk pirospaprika
½ kk őrölt bors
½ kk asafoetida
fél zöldpaprika
1 ek citromlé
1 ek cukor
Az uborkát megpucoljuk, majd uborkagyalun legyaluljuk. Egy kk sóval besózzuk, majd negyed órára állni hagyjuk. Ekkor kinyomkodjuk belőle a nedvességet, és leöntjük a levet. Az uborkához hozzáadjuk az ízesítőket: a pirospaprikát, a borsot, a maradék sót, az asafoetidát, a nagyon apróra vágott zöldpaprikát, a citromlevet és a cukrot. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt is, és megint elkeverjük. Érdemes fogyasztás előtt két-három órával elkészíteni, hogy az ízek összeérjenek.
Én tősgyökeres szegedi vagyok, és tanúsíthatom, hogy nem így csinálják Szegeden az igazi paprikáskrumplit. Sőt, máshol sem. Asafoetida, római kömény, panír, sajt?
Az viszont lehet, hogy így készítenek egy paprikáskrumplinak(?) nevezett ételt Szegeden lakó krisnások. Ha így szerepelne, akkor nem is tiltakoznék. Kérlek javítsd.
Kérlek, ne haragudj, máris javítom! Nem akartalak érzelmeidben megbántani sem téged, sem a város lakóit. Igazad van, Szegeden lakó krisnások csinálják így, de azt engedd meg, hogy paprikás krumplinak nevezzük. Köszönöm!
Én sem megbántani akartalak, tisztelem az elkötelezettséget. Abszolút nincs az engedélyemhez kötve semmi elnevezésügyileg, kis pont vagyok egyébként is, és nem is kötözködni akartam. Köszönöm a megértésed és a gyors választ.
nahát! akkor megvan a rejtély! ilyet ettem a Krisna völgyben, amire nem tudtam rájönni, mi is az! hát panír-vagyis házisajt volt az! :-)))(mellékesen megjegyzem nagyon finom 🙂
Sütis néne, örülök, hogy eljutottál végül. Már csak Búcsú után olvastam, hogy szeretnétek jönni a családdal. Remélem, kellemes élményekkel mentetek haza, és azt is remélem, hogy ha legközelebb jössz, találkozunk.
igen, köszönöm jól éreztük magunkat!:-)
írtam is róla pár sort itt: http://sutisnene.blogspot.com/2009/07/itt-voltunk-hetvegenhol-is-d.html
Nem olyan rég találtam a blogodra, néhány ételt kipróbáltam és izlett, ezért szeretném ha válaszolnál (elnézést a tudatlanságomért) de miért mellőzendő az ételekből a hagyma és a fokhagyma?