A puri egy gyorsan elkészülő indiai kenyérféle. Szabdzsik, saláták és csatnik kísérője lehet. Ünnepi étkezések kihagyhatatlan fogása.
Hozzávalók:
20 dkg teljeskiõrlésû liszt
15 dkg fehér liszt
1 kávéskanál só
1 evõkanál vaj
kb. 1,8 dl meleg víz
ghí vagy olaj a sütéshez
A kétféle lisztet tálba tesszük, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk a vajat. Apránként hozzáadjuk a vizet, és 5 perc alatt sima tésztát gyúrunk. Kemény, de azért könnyen kezelhető tésztát kapunk. A purikat elkészíthetjük és megsüthetjük azonnal is, de jobb, ha egy keveset áll a tészta. Ha van idő rá, tegyük a tésztát egy tiszta felületre, és fedjük le a tállal, amelyben összeállítottuk, így nem fog kiszáradni.
Sütés előtt a tésztából kerek gombócokat formázunk, kicsivel nagyobbakat, mint egy dió. A munkalapot enyhén megkenjük olajjal, majd a gombócokat egymás után egyenletes kerekre nyújtjuk. Ha még nem vagyunk gyakorlottak, jobb, ha az összes purit kinyújtjuk, mielőtt elkezdjük a sütést, mert nagyon gyorsan megsülnek, szinte folyamatosan ott kell állni mellette.
Felmelegítjük a ghít vagy az olajat, majd az edénybe teszünk annyi purit, amennyi belefér. Egy kis idő múlva a purik elkezdenek felemelkedni a felszínre, ekkor egy lukacsos kiszedőkanállal kissé lenyomkodjuk őket a zsiradék alá. Ettől felfújódnak majd. Ha barnára sültek, megfordítjuk őket és a másik oldalukat is megsütjük. Ha kész, kiszedjük, és sütjük a következő adagot.
A purit ízesíteni is lehet, nagyon ízletes pl. a szezámos (szárazon pirított szezámmagot teszünk hozzá) vagy a methi leveles (a lepkeszegmag levele szárítva és összemorzsolva).
Szia!
Működik ez 100% – osan teljes őrlésű lisztből is? Épp ma emlegette a férjem, hogy mikor is sütök neki purit, merthogy korábban ( állítólag ) megígértem :o))
Igen, nyugodtan kipróbálhatod teljeskiőrlésű lisztből is.
Én ma reggel kipróbáltam szezámosan. Nagyon fincsi lett 🙂
Te mekkorára nyújtod?
Elkészítettem hozzá a csilis-fahéjas-rómaiköményes paradicsom csatnit,ami a Vega-Kihívás receptek között van. Fincsi lett ez is, bár egy kicsit túlcsiliztem. Legközelebb a csilis-mustármagos-gyömbéresen lesz a sor… Extracsípősnek hangzik 🙂 Bár nem kell túlzásba vinni.
8 cm kb az átmérője. Nagyon örülök, hogy ízlett, én is szeretem a szezámosat.
🙂 Kezdek belejönni a főzésbe
Szeretek kreatívkodni a konyhában 😀
A képen látható milyen zöldfűszerrel készült?
Mi is szeretjük ám 🙂
Reni, ez methi levél. El tudom képzelni mással is, de a képen látható puri murtiknak készült, és tudod, nekik autentikus recepteket főz az ember.