Puri – olajban sült lepény

 

A puri egy gyorsan elkészülő indiai kenyérféle. Szabdzsik, saláták és csatnik kísérője lehet. Ünnepi étkezések kihagyhatatlan fogása.

 

Hozzávalók:

 

20 dkg teljeskiõrlésû liszt

15 dkg fehér liszt

1 kávéskanál só

1 evõkanál vaj

kb. 1,8 dl meleg víz

ghí vagy olaj a sütéshez

 

puri1

 

A kétféle lisztet tálba tesszük, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk a vajat. Apránként hozzáadjuk a vizet, és 5 perc alatt sima tésztát gyúrunk. Kemény, de azért könnyen kezelhető tésztát kapunk. A purikat elkészíthetjük és megsüthetjük azonnal is, de jobb, ha egy keveset áll a tészta. Ha van idő rá, tegyük a tésztát egy tiszta felületre, és fedjük le a tállal, amelyben összeállítottuk, így nem fog kiszáradni.

Sütés előtt a tésztából kerek gombócokat formázunk, kicsivel nagyobbakat, mint egy dió. A munkalapot enyhén megkenjük olajjal, majd a gombócokat egymás után egyenletes kerekre nyújtjuk. Ha még nem vagyunk gyakorlottak, jobb, ha az összes purit kinyújtjuk, mielőtt elkezdjük a sütést, mert nagyon gyorsan megsülnek, szinte folyamatosan ott kell állni mellette.

Felmelegítjük a ghít vagy az olajat, majd az edénybe teszünk annyi purit, amennyi belefér. Egy kis idő múlva a purik elkezdenek felemelkedni a felszínre, ekkor egy lukacsos kiszedőkanállal kissé lenyomkodjuk őket a zsiradék alá. Ettől felfújódnak majd. Ha barnára sültek, megfordítjuk őket és a másik oldalukat is megsütjük. Ha kész, kiszedjük, és sütjük a következő adagot.

A purit ízesíteni is lehet, nagyon ízletes pl. a szezámos (szárazon pirított szezámmagot teszünk hozzá) vagy a methi leveles (a lepkeszegmag levele szárítva és összemorzsolva).

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek