Ezt a receptet Kundalatától kaptam, aki szintén Krisna-völgyben él, és imád főzni. Amikor meséltem neki a blogról, megkérdezte, hogy írhatna-e időnként egy-egy receptet. Mondtam neki, hogy szívesen látom, de mivel a felelősség mégiscsak az enyém, két dologra szükség van: kóstolót és fotót kell hoznia az elkészült ételről. A megállapodás megtörtént.
Kundalata első receptje egy reform édesség, az amarántos müzliszelet, amit ő dolgozott ki. Nem tudom, ki mennyit hallott már erről a kis gabonanövényről. Azt mondják, a Föld egyik legõsibb kultúrnövénye, már az aztékok és az inkák is ismerték. Napjainkban Európában is növesztik és fogyasztják liszt és puffasztott amaránt formájában. Bio módon termeszthető, hiszen ellenáll a legtöbb kártevőnek.
Az amaránt táplálkozási jellemzõi
A különbözõ amarántfajták magjainak átlagos fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-, valamint az esszenciális aminosavak közül a lizintartalma (izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav) nagyobb, míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél. Az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, s nagy a magnéziumtartalma is. Magnéziumtartalma azért is figyelemreméltó, mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak, amelyek az infarktus megelõzésében szerepet játszanak. A vitaminok közül az amarántmag jó riboflavin-, niacin- és tokoferolforrás. Aszkorbinsavat is tartalmaznak. A mag zsírtartalma az emberi szervezet számára elõnyös telítetlen zsírsavakban gazdag. Keményítõtartalma révén alkalmas a kenyérsütésre. Felhasználható teasütemények, kekszek, piskóta alapú termékek és pudingfélék készítéséhez is. Az amarántõrleménnyel készített ételek és termékek fehérje-, élelmirost- és ásványianyag tartalma jóval nagyobb, mint a kizárólag búzalisztbõl készített termékeké.
Kundalata amarántos müzliszelete
20 dkg pattogatott amaránt
2 dl méz
15 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, meggy, stb.)
15 dkg kókuszreszelék
10 dkg olajos mag (dió, mogyoró, szezámmag)
10 dkg nádcukor
2 dkg vaj
A mézet kis lángon felolvasztjuk, belekeverjük az aszalt gyümölcsöket és olajos magvakat és az amarántot. A keveréket kivajazott tepsibe terítjük, jól lenyomkodjuk, és félretesszük. Elkészítjük a kókuszos mázat: a vajat a nádcukorral felolvasztjuk, és belekeverjük a kókuszt. Ezt a kókuszos mázat a félretett aszaltgyümölcsös, magvas alapra simítjuk, majd előmelegített sütőbe tesszük, és 100 fokon szikkasztjuk kb. 20 percig. Csak akkor szeleteljük, ha teljesen kihűlt.