Sabudana vada

Ma van Dívali, a bőség, a gyarapodás, a fény, a tudat tisztaságának ünnepe. Ráma győzelmét ünnepeljük ilyenkor, akinek a történetéről szól a Rámayána, a híres indiai eposz. Indiában fények sokaságát gyújtják ebben az időszakban, ahogy egykor Ráma hazafelé vezető útján is fényeket gyújtottak az emberek, hogy mielőbb hazataláljon a harc után otthonába.
A hagyomány szerint ha a mai estén mécsest gyújtunk otthonunkban, Laksmí Déví, a szerencse és a gazdagság Istennője is betér hozzánk, hogy egészséget, jólétet, bőséget és boldogságot hozzon életünkbe. Mindenkinek ezt kívánom!

Lighting-a-lamp

Indiában az ünnep alkalmával a háziasszonyok rengeteg édességet és sós csemegét készítenek, például sabudana vadát.

Sabudana vada

Hozzávalók:
3 db közepes krumpli
15 dkg apró szemű tápiókagyöngy
2 kk római kömény
2 ek földimogyoró
1 db indiai zöld chili
1 ek reszelt friss gyömbér
1 ek citromlé
2 kk só
egy csokor korianderlevél apróra vágva

A krumplit héjában megfőzzük, és kihűtjük. A tápiókát bő vízben egy órán keresztül áztatjuk, majd leszűrjük, és kinyomkodjuk belőle a vizet. Amikor a krumpli már teljesen kihűlt, megpucoljuk és lereszeljük. Beletesszük a tápiókát és az össze többi hozzávalót. Alaposan elkeverjük és összegyúrjuk. A tésztából golyókat gyúrunk és ellapítjuk. Egy serpenyőben ujjnyi vastagon ghit vagy olajat forrósítunk, majd beletesszük a vadát. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, és papírtörlőre szedjük. Csatnival tálaljuk.

 

P1050807_1

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek