A cannelloni egy 1,5-2 cm átmérőjű, cső alakú tészta. Nem kell előre megfőzni, csak megtölteni, és gondoskodni arról, hogy megfelelő mennyiségű szószt tegyünk alá, amiben megpuhul és megsül a tészta.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
2 ek olaj
¼ kk asafoetida (vagy fokhagyma)
1 csomag mirelit spenót (45 dkg)
30 dkg reszelt ricotta
1,5 kk só
egy csipet őrölt fekete bors
egy csipet szerencsendió
A szószhoz:
7 dl paradicsomlé
egy csipet őrölt fekete bors
5-6 bazsalikomlevél, apróra vágva
2 dl főzőtejszín
2 kk kristálycukor
2 kk só
15 dkg reszelt sajt
A paradicsomszószhoz egy lábosban összekeverjük a paradicsomlevet, a borsot, a bazsalikomot, a cukrot és a sót. Nagyjából 20 perc alatt besűrítjük. Ha megvan, hozzáadjuk a tejszínt, 3 dl vizet öntünk hozzá, és forrás után még 3 percig főzzük.
Amíg a paradicsomszósz fő, elkészítjük a tölteléket. Femelegítjük az olajat, megpirítjuk rajta az asafoetidát, majd hozzáadjuk a spenótot. Megszórjuk a szerecsendióval és a borssal, és 5-6 percig főzzük. Ha megvan, megsózzuk és belekeverjük a ricottát.
A cannellonikat megtöltjük a töltelékkel, és szorosan egymás mellé rakjuk őket egy jénai tálba. Ha megvan, leöntjük a cannellonikat a paradicsomszósszal. Fontos, hogy ellepje, ha mégis kevés, egy kevés vizet adhatunk hozzá.
Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon sütjük. Miután felforrt a szósz, még nagyjából 25-30 perc szükséges, hogy megpuhuljon a tészta. Az utolsó 5 percben megszórjuk a reszelt sajttal, és visszatesszük, hogy megpiruljon.