Spenótos napkorong

Ezt a mutatós sós süteményt a neten találtam, ám recept nem volt hozzá. Ez nem okozott problémát, mert amikor megláttam, rögtön tudtam, hogyan fogom elkészíteni. Nem okozott csalódást!

Hozzávalók:

35 dkg liszt
3 ek olaj
1 kk cukor
2 kk só
1 dkg friss élesztõ
kb. 1,5 dl langyos tej

A töltelékhez:

3 ek olaj
1/3 kk aszafoetida
1/2 kk õrölt koriander
1/2 kk kurkuma
40 dkg spenót megmosva, apróra vágva
20 dkg ricotta
1,5 kk só

Elkészítjük a tésztát: a lisztben elkeverjük a sót és a cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt. Hozzáadjuk az olajat, és langyos tejjel rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, és addig pirítjuk benne az asafoetidát, míg illatozni kezd. Ekkor beleszórjuk a koriandert és a kurkumát, elkeverjük, és beletesszük a spenótot. Addig fonnyasztjuk, amíg a leve elfõ. Ekkor beletesszük a ricottát, megsózzuk és alaposan elkeverjük. Kihûtjük a tölteléket.
A megkelt tésztát kétfelé vesszük. Fogjuk a felét, és lisztezett deszkán nagyjából 35 cm átmérõjû kört nyújtunk belõle. Áttesszük egy sütõpapírral kibélelt tepsibe. A rajzon látható ábra szerint a töltelékbõl a közepébe halmozunk, a maradékot pedig körben a szélére rakosgatjuk. A maradék tésztából is nyújtunk egy kört, kicsivel nagyobb legyen, mint az elõzõ. Rátesszük a töltelékre, a közepére helyezünk egy csészét, és kicsit benyomjuk, hogy a két tészta összeragadjon a szélénél. Az egész körnél benyomkodjuk a széleket, összetapasztjuk a két tésztát. Díszítésként körbenyomkodjuk villával. Néhány centinként bevágjuk a csésze széléig, majd a bevágott nyelveket kihajtogatjuk. Elõmelegített sütõben pirosra sütjük a napkorongot.

 

A recept A napfénytől a tűzhelyig c. könyvemben jelent meg tavaly karácsonykor. A könyv szezonális alapanyagokból készült recepteket tartalmaz, megrendelhető itt: http://aruhaz.108.hu/a_napfenytol_a_tuzhelyig

 

Szakacskony2014_sample5-017-0597

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek