Számomra ennek a hagyományos német karácsonyi kalácsnak az elkészítése az ünnep része. A citrusfélék, a gyömbér, a fűszerek illata belengi a jó meleg konyhát, miközben kint tombol a fagy. Egy szó mint száz, nagyon élveztem!
Stollen
Hozzávalók:
2,5 dl tej
10 dkg cukor
2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
egy csipet só
20 dkg vaj
10 dkg mazsola
10 dkg apróra vágott mandula
10 dkg kandírozott narancs- és citromhéj (használhatunk más kandírozott gyümölcsöt is)
5 dkg kandírozott gyömbér
10 dkg marcipánmassza
½ kk őrölt szegfűszeg
½ kk őrölt fahéj
½ kk őrölt gyömbér
1/3 kk őrölt szerencsendió
A díszítéshez:
5 dkg vaj
6 dkg porcukor
Először mossuk meg a mazsolát és áztassuk be egy rövid időre. Melegítsük fel a tejet, keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd tegyük félre. Közben tegyük egy tálba a lisztet, keverjük el a sóval, a fűszerekkel és a puha vajjal. Ha az élesztő felfutott, adjuk a lisztes keverékhez, és gyúrjunk belőle sima tésztát. Takarjuk le, majd tegyük meleg helyre, hogy szépen megkelhessen. Nagyjából egy óra alatt a duplája lesz, ekkor adjuk hozzá a kandírozott gyümölcsöket, a mazsolát, reszeljük bele a marcipánt. Gyúrjuk össze újra és szedjük ketté a tésztát, ebből ugyanis két kalács kijön. Én püspökkenyér formában sütöttem, de eredetileg a stollen alakja hosszúkás, középen kissé magasabb. A formában újra kelesszük meg, majd tegyük előmelegített sütőbe. Először 10 percig süssük 200 fokon, majd vegyük le 180 fokra és további 40 percig süssük. Amikor elkészül, felolvasztjuk a vajat, megkenjük vele a még forró kalácsot, és vastagon megszórjuk porcukorral. A porcukor rétegnek köszönhetően nagyon sokáig eláll.