A hajdináról sokan azt gondolják, hogy gabonaféle, pedig nem az. A keserűfűfélék családjába tartozik. Kifejezetten egészséges, hiszen gazdag fehérjében, rostban, vasban, foszforban, káliumban, kalciumban és magnéziumban. Erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert, ezért fogyasztása rendkívül hasznos vénás betegségek esetén. A hajdina antioxidáns, csökkenti a rákkeltő anyagok hatásait.
Ez a hajdinagombóc egy nagyon gyorsan elkészíthető csemege, amelyet fogyaszthatunk salátával, tejföllel, de lehet akár főzelékek kísérője is.
Hajdinagombóc
Hozzávalók:
5 dl hajdinaliszt
1 kk fruktóz (cukor)
2 kk só
fél kk asafoetida
fél kk frissen őrölt bors
1 kk sütőpor
4 ek joghurt
2 ek olvasztott vaj
egy csokor petrezselyemzöld
kb. 2 dl meleg víz
olaj a sütéshez
Egy tálban összekeverjük a hajdinalisztet, a cukrot, a sót, az asafoetidát, a borsot és a sütőport. Hozzáadjuk a joghurtot, az olvasztott vajat és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk, de azért ne legyen folyós, kanalazni lehessen. A tésztát negyed órára állni hagyjuk.
Ha letelt az idő, felmelegítjük az olajat, és egy evőkanályi tésztát helyezünk bele. Annyi gombócot teszünk, amennyi az edényben elfér, majd forgatva addig sütjük, amíg meg nem barnul. Kisütjük a többit is, és melegen tálaljuk.
Ez nagyon jól néz ki, holnap kipróbálom!:)) Nagyon szeretem a hajdinát mióta megtudtam, hogy hogyan lehet a furcsa olajos utóíztől megszabadulni. Remélem a lisztnek nem lesz ilyen mellékíze!
A hajdinából készült étkeket már én is kóstoltam. Nálunk, az Őrségben Kercaszomoron egész földek vannak hajdinával bevetve. Most a falunapon is volt Hajdina fesztivál, kóstolás. Van a faluban 12 ember, akik kimondottan a hajdinára szakosodtak. Én viszont továbbra is a hajdinás vargányalevesre szavazok, isteni finom. 🙂
Az előbbi hsz-ben kimaradt a számok között a – jel. Helyesen: 1-2 ember
Annamária, ez nagyon izgalmas, még sosem láttam hajdina ültetvényt. Köszi az infót! Esetleg ha van valami hagyományos hajdinás recept, küldd el. Köszi! És nincs véletlenül fotód a hajdinaföldről?
Sajnos fotóm az nincsen, de szerintem azt már learatták. Nem véletlenül tartották augusztus 8-án a hajdinafesztivált… Ha nem felejtem el, jövőre készítek fotót, állítólag a virágját nagyon szeretik a méhek… de ezt csak hallottam.
Sziasztok!
most találtam erre a lapra az öko-völgy prospektus segítségével, nagyon jó kis ételek vannak itt:)
a hajdinán azért csillant fel a szemem, mert ugyan aki próbálta dícséri, de nekem van egy nagy bajom vele:iigaz csak egyszer próbáltam főzni, de szerintem rettenetesen büdös, amikor fől( így aztán az olajos utóízig el sem jutottam)..annyira belengte az egész lakást ez a szag, hogy amikor elkészült csak nézegettem, és amikor megkóstoltam ugyanilyen szörnyű „szagú” volt az íze is, ezt értelmesebben nem tudom elmagyarázni:)..nekem ez az egy alkalom el is vette a kedvem….más is tapasztalt hasonlót, tényleg van egy intenzív illata, ami számomra már már elviselhetetlen, vagy rossz volt a hajdinám, vagy rosszul csináltam valamit?:)
köszönöm a tanácsokat:)
Sziasztok!
Azt szeretnémn megtudni, hogy mi az asafoetida füszernövény?
Sziasztok!
Az elöbb kérdeztem meg, hogy ki tudja mi az az asafoetida?
Figyelmetlen voltam és nem vettem észre a füszer növények között megtaláltam az asafoetidát.
Szia Monika!
Én nagyon szeretem a hajdinát. Rengeteg különböző receptem van, olyan is, amit már én magam kísérleteztem ki. Eleinte nekem is riasztó volt kicsit az erős illat, de aztán rájöttem, hogy ha elkészítés előtt kevés hidegen sajtolt növényi olajon megpirítom, akkor az az odőr eltűnik, az íze pedig kellemes dióízű lesz. 🙂 Ha nem áll módomban pirítani, akkor sós ételek esetében egy fej bevágott vöröshagymát teszek a hajdinába a főzés idejére, amit aztán ki lehet dobni. Ha valamiért ez sem lenne az igazi neked, javaslom, szerezz be hántolt hajdinát. Bár így nagyon sok értékes ásványi anyagtól és vitamintól esel el. 🙂