Nemrég próbáltam ki a paradicsom sütőben való elkészítését. Az első alkalommal rajongója lettem a módszernek, hiszen segítségével sűrű, ízes, édes és nem savas szószt készíthetünk. Nem ég oda, nem kell keverni. Amikor paradicsom szezon van, érdemes kis üvegekben befőzni, télen aztán bármit főzhetünk belőle: levest, tészta- vagy pizzaszószt.
Hozzávalók:
1 kg paradicsom
1 db kápia paprika
6-8 bazsalikomlevél
egy csipetnyi friss kakukkfű
3 ek olívaolaj
2 ek olaj
fél kk asafoetida
egy csipet őrölt feketebors
1,5 kk só
A paradicsomot megmossuk, kivágjuk a csumáját, és mérettől függően félbe vagy negyedekre vágjuk. Egy tepsit kiolajozunk, ráfektetjük a paradicsomszeleteket úgy, hogy vágott felülettel felfelé legyenek. A kápiának is kiszedjük a csumáját, félbe vágjuk, és a paradicsomok mellé tesszük. Ráöntünk egy kevés olívaolajat, némi sót, megborsozzuk, rászórjuk a kakukkfüvet és a bazsalikomot is. A tepsit 200 fokra melegített sütőbe toljuk. Hogy mennyi ideig sütjük, az függ a paradicsom fajtájától. A meleg hatására ugyanis a paradicsom levet enged, amire nem lesz szükségünk. Akkor lesz ízes és nem savas a szósz, ha a levet kisütjük belőle. Én most nagy, lédús befőzőparadicsomokat sütöttem, ezeknek bizony kellett 50 perc, amíg eltűnt a lé. Ha ez megvan, áttesszük az egészet egy tálba, és botturmixal simára mixeljük. Egy szűrön fakanál segítségével áttoljuk, így a mag és a héj nagyrésze a szűrőben marad, és simább valamint könnyebben emészthető szószt kapunk. Egy fazékban hevítünk 2 ek olajat, beleszórjuk az asafoetidát, ráöntjük a paradicsompépet, és annyi vizet adunk hozzá, hogy leves állagot kapjunk. Ha szükséges, adunk hozzá még sót és borsot, összekeverjük és felforraljuk. A kész levest reszelt sajttal vagy pirított kenyérkockával díszítjük.