A belgiumi Gent városának vezetése az egészséges életmód és a környezetbarát politika jegyében arra biztatja a lakosságot, hogy hetente egy napon ne fogyasszanak húst. Ezzel javítják az egészségüket és csökkentik a károsanyag-kibocsátást. A kampányt a köztisztviselők kezdik, ám ősztől az iskolások is húsmentes ebédet kapnak hetente egyszer.
Nagyon tetszett ez a kezdeményezés, ezért felhívást teszek közzé: meghirdetem a Nagy Vegetáriánus Kihívás napját! Legyél egy napra vegetáriánus!
Aki csatlakozni szeretne, június 27-én, szombaton kizárólag vegetáriánus ételeket főzhet és fogyaszthat családjával. A célom, hogy bebizonyítsuk, hogy egy napot bárki eltölthet hús nélkül, úgy, hogy egészséges, finom és étvágygerjesztő ételeket eszik. Rendszeres olvasója vagyok a gasztroblogoknak, látom, hogy a nem vegetáriánus szakácsok is csodálatos húsmentes ételeket varázsolnak. Mutassuk meg a világnak! Csatlakozzatok és regisztráljatok a bejegyzés alján! A nagy nap után a résztvevők között kisorsolok (rögtönzött közjegyző előtt) egy családi belépőt Krisna-völgybe, egy vegetáriánus szakácskönyvet, illetve egy ebédrendelést (amit a nyertes választ) a Vegafutárnál.
Feltételek: A résztvevők természetesen nem főzhetnek húst (halat sem), és hogy kissé nehezítsük a dolgot, nem használhatnak tojást, gombát, hagymát és alkoholt.
Senki ne ijedjen meg, ez nem egy receptverseny. Arról szól, hogy ezen a napon ne együnk húst. Tehát ha valaki most beregisztrál, majd jún. 28-30 között annyit ír, hogy „krumplifőzeléket ettünk”, már teljesítette a feladatot és részt vesz a sorsoláson.
A jelentkezőket kérem, hogy június 30. déli 12 óráig küldjék el írásban, hogy mit ettek szombaton, és ha tehetik, küldjenek fotót a családról, az ebédről. Szívesen fogadom a recepteket is, és megjelentetem a blogon. A legjobb – fotóval ellátott receptek – megjelenhetnek a negyedévente megjelenő, Vissza Istenhez című magazinunkban (10 ezer példányban).
Kérlek benneteket, küldjétek el ismerőseiteknek a felhívást és csatlakozzatok a június 27-i Nagy Vegetáriánus Kihíváshoz!
- Június 30. déli 12 óráig küldd el hogy mi volt a menü, és ha van kedved, küldj recepteket is, fotóval. A leveleket a [email protected] címre várom.
Eddig fő regisztrált. Ha te még nem tetted meg, regisztrálj most!
De jó ötlet, nagyon tetszik! Remélem, nem megyünk aznap vendégségbe sehová…
Nagyon örülök, hogy tetszik. Esetleg segítenél továbbküldeni? És ne felejts regisztrálni 🙂
Csatlakoztam! Van új mandulás süti receptem! 🙂
Acsa, de jó, hogy itt vagy! És a mandulás sütit e-mailben küldöd, vagy ez lesz a recept, amit majd átküldesz a „nagy nap” után? 🙂
Tetszik! 🙂 Számomra elsősorban a hagyma elhagyása lesz a kihívás (gondolom, a fokhagyma sem játszik). Majd gondolkodom…
Igen, biztos voltam benne, hogy a hús elhagyása nem lesz gond. Örülök, hogy jöttél erősíteni a csapatot, Palócprovence!
Miből maradtamki, a hagymát nem miért nem lehet használni? 🙂
Küldöm a recit e-mailben!
Azt mondják az ősi írások, hogy a megfelelő ételek meghosszabbítják az életet, megtisztítják az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget adnak. Ezek közé a tejtermékeket, gabonát, zöldséget, gyümölcsöt és a magvakat sorolják. A hagymával egyszerűen csak az a helyzet, hogy túlságosan szenvedélyessé teszi az elmét, ezért nem javasolt olyanoknak, akik valamilyen lelki gyakorlatot, meditációt végeznek. Emiatt mi nem fogyasztjuk. Nem állítom természetesen, hogy ez egy indiai dolog, hiszen Indiában nagyon sok hagymát esznek általában. Inkább csak azt mondom, hogy szerzetesek, lelki gyakorlatokat végzők, vagy a szigorú vaisnava hagyományokat követő családok nem használják. Az asafoetida vagy hing íze pótolja az ételeinkben a hagyma ízét.
Nagyszerű ötlet, csatlakozom a párommal együtt, annál is inkább, mert aznap Somogyvámoson költjük el az ebédünket!
Hajrá mindenki , mi az egy nap !
Nem tudom, lesz-e aznapra különösebb főzés, mert megyünk nyaralni pont. Majd meglátjuk, ha lesz időm főzni, feltétlenül csatlakozom! 🙂
Haribol Drága Hemangi!!!
Az Úr áldjon meg Téged ezerszer!!!Csatlakozunk szívvel,lélekkel!:)7-éve már húsmentes az egész család!Minden dicsőség Krisnának és Prabhupadnak!:)
Hari!
Pont nem leszünk itthon aznap 🙁 Az nem lehet, hogy mi egy héttel előbb tartjuk meg ? 🙂
Niki
Rendben, Niki, régi jó kapcsolatunkra való tekintettel beszámítjuk. De csak nektek 🙂
Kitettem…én is regisztráljak?
Reni, micsoda kérdés! Hát persze 🙂
Szívesen csatlakozom a felhíváshoz, hiszen tavaly szeptember óta csak minden negyedik napon fogyasztok húst, illetve bármilyen állati fehérjét tartalmazó ételféleséget. Már ki is gondoltam, mit főzzek és természetesen fotókkal illusztrált recepteket küldök majd. Ugye nem baj, ha a saját blogjaimon is népszerűsítem a felhívást, illetve majdan a recepteket?
Már hogy lenne baj, nagyon hálás lennék érte! Köszi, hogy csatlakozol 🙂
Hari!
Csatlakoztam és körbeküldtem! Épp Balatonon leszek, de majd este cukkinit grillezünk! Amúgy a „brand new” pasim allergiás a hagymára! Szóval most a fenntebb említett asafoetida és hing nevét jól megjegyzem!
Szerintem a szuper répás tészta receptemet fogom megcsinálni! Fotózunk hozzá!
Puszi! Búcsúban találkozunk!
Anna
Örömmel csatlakozom! A hagymát már érteni vélem, a gombát miért nem lehet? (Nem zavar, csak kíváncsi vagyok a magyarázatra.)
Napmátka, Isten hozott a csapatban! A gomba hasonló, mint a hagyma, de nem a szenvedélyt erősíti, hanem a tudat tisztaságát befolyásolja. Ez talán rosszul hangzik, és nem konkrétan azt jelenti, hogy süsü lesz tőle valaki, inkább finom szinten történnek ezek a dolgok. De ugyanaz vonatkozik rá, mint a hagymára: a szentírásaink nem javasolják a meditációt, lelki gyakorlatokat végzőknek. És így mennyivel izgalmasabb a kihívás 🙂
A genti vega napról hallottam több helyen is.Nagyon örülnék,ha Magyarországon is bevezetnék ezt a kezdeményezést,bár tapasztalataim szerint a nagy többség elképzelhetetlennek tartja a hús mentes táplálkozást.Nálunk szerencsére a húsevő párom nem szól érte,hogy hetente csak egy-két alkalommal készítek húsételt,mivel elég neki a szendvicsbe való húsféle is.Én és a fiam egyáltalán nem eszünk húst,a lányom néha egy kis sonkát, vagy csirkemellet rántva.A hagyma kihívás lesz,mivel nagyon szeretem a hagymát,mint ízesítőt.Az Én blogjaimat nem sokan olvassák,de azért kiteszem a felhívást.
Nagyon jó, hogy itt vagy, és hálás vagyok a reklámért a blogodon!
Hémangi
Szia! Kiraktam egy linket a blogomra, remélem nem baj.
Napmátka, nagyon hálás vagyok érte!
nem hinném, hogy a hagyma tud annyit ártani, mint a tejtermékek amiket viszont lehet használni a kihívás résztvevőinek… ettől függetlenül tetszik ez a kezdeményezés, és lehet, hogy csatlakozom.
Leek
Nézd, annyian vagyunk, és annyiféle hitünk van! Én azt eszem, amiről a szentírásaink azt mondják, hogy jó. És mivel én csináltam ezt a kiírást, szorosan kapcsolódik hozzám. Hát ez van! Ettől függetlenül örülnék, ha csatlakoznál 🙂
Szia
Szoktam nézegetni a recepteket, új ötleteket keresve.
Régen (kb 13-14 éve) vettem egy süteményes könyveteket egy bioboltban amiben tojás nélküli sütik vannak. Azóta nem találok hasonlót.
A főtételes receptek is érdekelnének, mert elég sok mindent kell figyelembe vennem a főzés közben. Gyerekek allergiája (tojás, dió, mogyoró, zabpehely, tejcukor, és a szója is kezd), és a kezdődő cukorbetegség nálam ami miatt a liszt, rizs, tészta, cukor is kiiktatva vagy minimalizálva van, bár a gyerekek ezt kapnak.
Így muszáj a húst meghagyni, bár inkább felvágott formájában.
Azt szeretném megtudni, hogy lehet-e könyv formájában kapni ezeket a recepteket ami a honlapon szerepel.
Szívesen kipróbálnám azokat ami beilleszthető a diétákba.
Szia!
Ezek a receptes sajnos nincsenek könyvben, mert általában kaptam őket és kicsit variáltam, vagy a saját receptjeim. Mondjuk 6-8 megtalálható a jelenleg kapható 3 szakácskönyvünk valamelyikében. Ezeket megnézheted a lal.hu oldalon, az oldalsávban is van egy link. Ha bármiben tudok segíteni – tojásnélkülivé tenni, stb -, nyugodtan keress! Minden jót! De ha megírod, hogy pontosan mit nem szabad tartalmaznia a recepteknek, próbálok keresni neked megfelelőket. Hémangi
Köszi az engedményt 🙂
Niki
Boldogan csatlakozom. Az egyik kedvencem egy Krisnás szakácskönyv, de nem biztos, hogy most abból fogok főzni. 🙂
A hagyma és a gomba tilalmát ismertem, de felmerült bennem valami. A snidling is hagymának minősül, igaz? Meg a medvehagyma is, ugye?
Rossamela, nagyon örülök neked, mindig nézem az oldaladat! Igen, azok is hagymának minősülnek, de te biztos megoldod, mert mindig nagyon jókat főzöl 🙂
Sziasztok, tetszik amiket írtok, én is küldök egy receptet, hátha ezt még nem írta le senki, én gyakran csinálom. Szereti az egész család.
Hagymaleves
Hozzávalók:
40dkg vöröshagyma
só, kakukkfű, fehérbors, babérlevél, 3szál petrezselyem zöld
víz
kevés olaj
kevés liszt
15 dkg reszelt sajt
4 szelet pirított kenyér v. személyenként 1 kicsi cipó
Karikára vágott hagymát pirítunk lassan (nem barnára még) fedő nélkül kevergetve majd beleteszünk: 1 kk.sót, kakukkfüvet, 1 csipet őrölt borsot, 1 morzsolt babérlevelet, 3 szál apróra vágott petrezselyem zöldet.
Kis pirítás után vízzel öntsük fel,1 ek. liszttel megszórjuk és felforraljuk.
Ha a leves felforrt, pirított kenyérszeletekre reszelt sajtot szórunk és erre öntjük a levest.
– Cipóval: A cipó tetejét levágjuk és a kivájt cipót forró sütőben kiszárítjuk. Belemerjük a levest a cipóba, reszelt sajtot szórunk a tetejére és ráhelyezzük a cipó tetejét az egészre.
Jó étvágyat!
szia, nagyon köszönöm a receptet. Mi nem eszünk hagymát sem, de azért hagyjuk itt, hátha megtetszik valakinek, és elkészíti 🙂
Én is pont elutazok aznap, de azért enni fogunk. 🙂
tündegy
Elfelejtettem szólni, tegnap kiraktam, s csatlakoztam :o) Tetszik az ötlet, nagyon! :o)
Köszi, KatAnyaka!
Üdv!
A hagymával kapcsolatban szeretnék én is kérdezni Tõled. Mi a helyzet a kalonji nevû fûszerrel? Tudtommal azt lehet használni, pedig a címkén magyarul „hagyma mag” néven szerepel. Ez most hagymának számít vagy sem?
Elõre is köszönöm a választ.
Szia! A kalonji nem számít hagymának, csak valahogy ez lett a neve magyarul. Lehet használni! Minden jót!
Kedves Hémangi! Szuper ötlet! Természetesen regisztráltam és a blogomra is kitettem! 🙂
Adéle
Adéle, nagyon köszi!
14 éve vagyunk összcsaládilag vegetáriánusok (na jó, a kisebb gyerekek kevesebb ideje…), kedvenc éttermünk a Govinda, illetve a legkedvencebb a régi Govinda volt.
Aznap majd aloo gobit főzök almacsatnival és citromos rizzsel. De majd megírom, hogy valóban mi is lett a tervből, hiszen addig még változhat.
Mályvacsiga, örülök, hogy csatlakoztál, és várom a fejleményeket!
A kalonji-ról (más nevén nigellamag)itt lehet olvasni pontos információkat magyarul: http://jeindia.hu/index.php/glossary/nigellamag
, ha érdekel valakit.
Szia!
Én is csatlakoztam, meg ki is tettem. Most már csak nem szabad elfelejtenem. =)
De hogy hagyma nélkül? Meg leszek lőve, azt hiszem. Még jó, hogy a tejtermék szabad. =D
Kiddy, örülök, hogy csatlakoztál. Nagyon köszönöm a reklámot is! Megoldod ezt a kis problémát, tudom 🙂
Szia!
Érdekes kihívás, de így izgalmasabb is a főzés, ételkészítés.
Úgymond mindenevő a családunk, de igazából kevés húsosat főzök, s felvágottfélék ( EEE-k) olyan meg nálunk nincs is. A gomba ritka, s most már csak, ami találok az erdőben, s biztosan felismerem jöhet szóba, viszont a hagyma az nálunk is kihívás, mert sokat, sokféleképpen fogyasztjuk, dehát egy finom gyümölcsleves csak meg lesz anélkül is.
A tojást, amit aznap tojnak a krédlik, majd elrakjuk későbbre.
A tej viszont igazi engedmény, ezzel még bármit is főzhetek. Majd ami pont lesz a kertben, mert a tök már megnőtt, abból holnap lesz főzelék.
Még egy süti is bele fog férni, mondjuk egy kapros bukta a felnőtteknek, s túrós a gyerekeknek. A tönköly liszt amúgy se kívánja a tojást, annyi benne a sikér.
Lassan összeáll a menü, csupa méregmentes alapanyagból.
Szia Mariann! Nagyon jó olvasni ezt az izgalmas készülődést! Örülök, hogy a csapattal tartasz!
Hari Hemangi!
Ma este végre csatlakoztam és körbeküldtem vagy 100 barátomnak. Remélem részt vesznek. Mindenesetre leteszteljük őket!!!
Én még akor keztem a Laktovegetáriánus,életmodot amikor még erösen figyelt a BM.Minden ijen mozgást mozgalmat.
Ma nem a BM.a legnagyob gond hanem az hogy az emberek masem tugyák miaz hogy Vegetáriánus.És nagyonsok hivatalos szemény,hivatal még mindig kereszbe tesz,orvosok,védönök,aktakukacok,husipar STB.
De azért valami alakul.sok sikert mindenkinek aki ezt a világnézetet válaja.
Békeség minden teremtménynek.
Sziasztok, jó ez az ötlet – gondoltam hogy be is linkelem ide amit a Ghent-ről, meg amit a Paul Mccartney által kezdeményezett Húsmentes Hétfőről írtam a Zöld Bogyó blogra:
http://zoldbogyo.blog.hu/2009/05/19/donderdag_veggie_dag
http://zoldbogyo.blog.hu/2009/06/20/husmentes_hetfo
Nagyon köszönöm, megnézem, és lehet, hogy írok is róla ide.
Most – vasárnap – olvastam a felhívást, de egyébként is nagyon ritkán fogyasztok húst, s akkor is főleg halat eszem. Hiszen többek között azért szeretem Krisna hitét mert minden vallások között a legegészségesebb étkezési kultúrát tanít. Fiatal emberként biztosan tanítvány lennék. Egy időben – már elég régen – sokat jártam Hűvösvölgybe és vittem is gyümölcsöket és pénzzel hozzájárultam a templom vendéglátásához. Sajnos most csak igy „interaktivan” lehetek jelen – olykor-olykor – a Közösségetekben.
Jó egészséget kívánok!
Szeretettel: Barna István Elemér
Kedves István!
Nagyon köszönjük kedves sorait. Örömmel látjuk Önt a netes közösségünkben, és persze – ha lehetőség van rá – személyesen is! Jó egészséget kívánok Önnek! Hémangi
Zoldpaszujt ettunk
Köszi, Laura! Örülök, hogy csatlakoztál hozzánk.
Szombati menüm:
R: tk. kenyér, humusz, retek, szójatejes kávé
E: zöldbabfőzelék, zöldséges zabfasirt
V: maradék zabfasirt, szójajoghurtos padlizsánsaláta
Kicsit furcsa volt a hagymát is kihagyni az ételekből, de azért sikerült a teljesen vegán nap.
Ildikó, köszönöm, hogy csatlakoztál hozzánk!