Szamósza – zöldborsó-krumpli töltelékkel

Töltött sós csemege, melyet csatnival tálalunk.

Hozzávalók:

20 dkg fehér liszt
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg vaj (vegánoknak olaj)

víz – kb. 2 dl
3 ek olaj
2 kk fekete mustármag
1,5 ek friss, reszelt gyömbér
¼ kk őrölt chili (ízlés szerint)
1/4 kk asafoetida
1,5 kk őrölt koriander
1,5 kk őrölt római kömény
1/2 kk kurkuma
4 közepes krumpli meghámozva, apró kockára vágva
40 dkg zöldborsó
2,5 kk só
olaj a sütéshez

Először összeállítjuk a tésztát. Egy tálban elkeverjük a kétféle lisztet, sózzuk, hozzáadjuk a vajat, majd annyi vizet öntünk rá, hogy könnyen gyúrható, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Néhány perc alatt eldolgozzuk, majd állni hagyjuk, de vigyázzunk, hogy a tészta ne száradjon ki. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha az asztal sarkára tesszük, és ráborítjuk a tálat, amiben összeállítottuk.
Elkészítjük a tölteléket. A legjobb wokban összesütni a zöldségeket. Először felmelegítjük a zsiradékot, majd beleszórjuk a fekete mustárt. Egy-két perc múlva elkezdenek pattogni, néhány megpróbál meglógni az edényből. Ekkor lesz jó. Hozzáadjuk a reszelt friss gyömbért, majd tovább pirítjuk állandó kevergetés mellett. Egy perc elteltével beletesszük a porfűszereket: az asafoetidát, a koriandert, a római köményt és a kurkumát, néhány másodpercig keverjük, majd jöhetnek a zöldségek. Beleforgatjuk a fűszeralapba, és lefedjük az edényt. Néha megkeverjük és felkaparjuk, ha kissé odakap. Emiatt a legjobb egy wokhoz való fémkanállal keverni. A wokban a zöldségek nagyon gyorsan elkészülnek, kb. 20 perc alatt. Ha megpuhul, megsózzuk, és villával kissé szétnyomjuk a tölteléket.
Amikor megvagyunk, jöhet a szamószák elkészítése. A diónál nagyobb tésztát csípünk az egészből, majd a két tenyerünk között golyót formázunk belőle. Egy kisebb sodrófával, kissé olajazott munkafelületen kb. 10 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle, és az alsó részére jó púpozott evőkanálnyi tölteléket teszünk. A tészta tetejét ráhajtjuk az alsó részre, hogy félkör formájú legyen a szamósza. A szélét jól összenyomkodjuk, fontos, hogy jól záródjon. Most a díszítése következik. Én úgy szoktam, hogy a bal kezembe veszem a szamószát, és a jobb szélétől indulva a hüvelyk- és a mutatóujjam közé fogom a tészta szélét, kissé összelapítom, majd behajtom. Továbbmegyek, lapítom, behajtom, és így végigmegyek az egészen, ettől szép fonott széle lesz. Ha valaki erre nem vállalkozik, akár villával is kidíszítheti, de díszítés nélkül is finom lesz
Ha megvagyunk az összes szamószával, felmelegítjük a  zsiradékot, beleteszünk néhányat az edénybe, majd közepes hőmérsékleten, forgatva, mindkét oldalát aranyszínűre sütjük.

091011 GYR 52331

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek