Már egyre jobban bosszant a tél. Várom a tavaszt, a napsugár melegét, a madarak csiripelését. Ültetni szeretnék, és naponta többször kirohanni a kertbe, hogy „hátha azóta már kinőtt valami”. A kertet már megterveztem, és eldöntöttem, hogy jövő héten elkezdek palántákat ültetni. Ez a rengeteg hó azonban jelzi, hogy az még odébb lesz. Minél több esett, annál rosszabbul tűrtem, de aztán kaptam egy e-mailt, melynek ez volt a vége: „Táncoló hópihékben gazdag napot!” Annyira megtetszett ez a mondat, hogy rájöttem, így is lehet látni. Bent meleg van, és ha az ablakból figyelem, a tündöklő hópihék tényleg táncolnak. Eldöntöttem, hogy gyömbérteát főzök és kalácsot sütök, ezek fokozzák a téli havazás meghittségét.

A Hokkaido kalácsot régóta figyelem, hiszen számos blogon megjelent már. Nem csalódtam, valóban nagyon ízletes, foszlós kalács, melyet bátran ízesíthetünk.

Hozzávalók:

25 dkg tej

18 dkg tejszín

2 dkg friss élesztő

8 dkg cukor

3 ek tejpor

6 dkg fehérliszt

54 dkg kenyérliszt

1 kk só

A tejet és a tejszínt meglangyosítjuk, majd egy tálba tesszük a lisztet, a közepében kialakítunk egy kis mélyedést, az aljára morzsoljuk az élesztőt, szórunk bele egy kanál cukrot, és felöntjük langyos tejjel. Amikor megkelt az élesztő, beletesszük a maradék hozzávalókat: a cukrot, a sót, a tejport. Sima tésztát gyúrunk, úgy 10 percig dagasztjuk, majd letakarjuk a tálat, és meleg helyre tesszük. Amikor a duplájára kelt, megformázzuk a tésztát. Én nem úgy csináltam, mint mások, ha valakit érdekel, utánanézhet más oldalakon. Mivel ízesítettem a tésztát, három részre szedtem, feltekertem, mint a bejglit, és összefontam. Ízesíthető darált dióval vagy mogyoróval, fahéjjal, kakaóval vagy mogyorókrémmel, ki mit szeret. Tehát 3 részre osztjuk, az elsőt kinyújtjuk, megszórjuk vagy megkenjük az ízesítővel, és feltekerjük. Ha mindhárom megvan, összefonjuk. A megformázott kalácsot tepsire helyezzük, és újra kelni hagyjuk fél órán keresztül. A tetejét megkenjük tejjel, és előmelegített sütőbe tesszük. 10 percig sütjük 200 fokon, majd 30 percig 180 fokon. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, hogy szépen lehessen szeletelni.