A borsó cukor-, fehérje- és vitamintartalma (A-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, C-vitamin, E-vitamin) magas. Hatóanyagai erősítik érrendszerünket, segítik a zsírok és fehérjék lebontását.Ásványi anyagai közül kiemelkedő a vas, kálium, foszfor, kalcium, magnézium, cink és mangán. Különösen magas a kalcium felszívódását és beépülését, valamint a csontok és izmok erősítését, gyógyítását elősegítő magnéziumtartalma.Szabályozza a vérnyomást, az emésztései rendellenességeket. Vastartalma révén segít fáradékonyság, vérszegénység, immunrendszerünk átmeneti gyengesége, tanulási nehézségek esetén. (tudatosvasarlo.hu)
Hozzávalók:
2 ek olaj
1 lapos ek liszt
1,5 kk pirospaprika
40 dkg frissen fejtett zöldborsó
4 új répa
2 db fehér répa
½ dl házi paradicsomlé
1 ek apróra vágott petrezselyem
só
A daragaluskához:
20 dkg búzadara
3 dkg fehérliszt
1 ek tejföl
1 ek olaj
1 ek apróra vágott petrezselyem
só
Megtisztítjuk az összes zöldséget, majd a fehérrépát és a sárgarépát felszeleteljük. Egy leveses fazékban felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az összes zöldséget, majd néhány percig kevergetve dinszteljük. Ha megvan, megszórjuk a liszttel és a pirospaprikával, egy-két percig tovább pirítjuk, majd felengedjük vízzel. Beletesszük a paradicsomlevet, sózzuk, majd felforraljuk, és 20-25 percig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Közben elkészítjük a daragaluskát. Összekeverjük a hozzávalókat, azaz a búzadarát, a lisztet, a tejfölt, az olajat, a petrezselymet és a sót. Annyi vizet adunk hozzá, hogy formázható, de nem túl lágy masszát kapjunk. Amíg a leves elkészül, addig pihenni hagyjuk.Ha a levesben megpuhult a borsó és a zöldségek, kiskanál segítségével beleszaggatjuk a daragaluskát, és 3-4 percig főzzük. Vegyünk ki egyet a levesből, és törjük ketté, így kiderül, hogy megfőtt-e már. Ha elkészült, szórjuk meg a petrezselyemmel, és zárjuk el a lángot.