Régóta szeretném a köles használatát gyakoribbá tenni a konyhámban. Egyszer-kétszer már csináltam rakott kölest, de ráébredtem, hogy érdemes többször elővenni, ugyanis:
– az egyetlen gabona, amely teljesértékű fehérjéket tartalmaz
– lúgos kémhatású
– rákmegelőző, késlelteti az öregedési folyamatokat
– szabályozza a vércukorszintet és zsíranyagcserét
– rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Zöldséges-túrós kölesfasírt
Hozzávalók:
20 dkg köles
20 dkg túró
8 dkg cukkini
1 kápia
1 közepes paradicsom
1 kk pirospaprika
1/3 kk őrölt feketebors
1/3 kk asafoetida
2,5 kk só
egy nagy csokor petrezselyemzöld
A kölest háromszoros vízben puhára főzzük. Teljesen kihűtjük, majd hozzáadjuk a túrót, belereszeljük a cukkinit és a paradicsomot, apróra vágjuk a kápiát és a petrezselymet. Sózzuk, beletesszük az asafoetidát, a pirospaprikát, a borsot. Jól összegyúrjuk, fasírtokat formázunk, és sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük. Félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldala szépen megpiruljon.
Érdeklődni szeretnék, hogy a túrót mivel helyettesíthetném? Ételallergia miatt nem ehetek se tejterméket, se tojást.
Köszönettel: Anikó
Nyugodtan kihagyhatod belőle a túrót. Esetleg tegyél bele több zöldséget.
Haribol!
Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi ideig és milyen hőfokon kell sütni?
Köszönöm
Nem értem, Neked hogy nem esett szét.. Én szanaszét vakartam, mire feljött a papírról. :/
ha szilikonos sütőpapírt használsz, arról könnyedén feljön, és nem kell szanaszét vakarni 🙂