Egyszerű sabji, hiszen semmi más zöldséget nem tartalmaz, csak krumplit. A fűszerezése kicsit bonyolultabb, viszont nagyszerű bizonyítéka annak, hogy egyféle zöldségből is gazdag ízvilággal rendelkező étel készíthető.
Hozzávalók:
1 kg krumpli
2 ek szezámmag pirítva
2 ek reszelt kókusz
1 ek reszelt friss gyömbér
4 ek joghurt
2 ek olaj
2 kk római kömény
3-4 apró száraz chili (ízlés szerint)
¼ kk asafoetida
2 kk őrölt koriander
1 kk őrölt édeskömény
1 kk kurkuma
1 kk édes pirospaprika
1 kk garam masala
2,5 kk só
egy csokor korianderlevél apróra vágva
A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és bő olajban kisütjük. Nem kell barnára, mint a sült krumplihoz, elég, ha félig megpuhul. Turmixgépbe tesszük a szezámmagot, a kókuszt, a gyömbért és a joghurtot, majd simára, krémesre turmixoljuk. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beleszórjuk a római köményt, és kb. fél percig pirítjuk. Belemorzsoljuk a száraz chilit és tovább pirítjuk, majd a porfűszerek következnek: az asafoetida, a koriander, az édeskömény, a kurkuma és a pirospaprika. Néhányszor megkeverjük, majd ráöntjük a joghurtos fűszerpasztát. Egy percig kevergetjük, és beletesszük a kisütött krumplit. Felöntjük 4-5 dl vízzel, hogy kissé leveses, krémes állagú étel legyen, megsózzuk, és forrás után 6-8 percig főzzük. Ha megvan, megszórjuk a garam masalával és az apróra vágott korianderlevéllel, és összekeverjük. Kenyérfélével tálaljuk.
–
Szia,
szeretnék érdeklődni, hogy krumpli helyett (paleo diétán vagyok) más zöldséggel is érdemes lehet elkészíteni ezzel a fűszerezéssel?
Pl. karfiol, vagy brokkoli? Esetleg padlizsán/cukkini?
Köszönöm előre is a választ 🙂
Nem, ez ennek az ételnek a fűszerezése, azt javaslom, hogy inkább nézz körül nálam, vagy más oldalakon, és inkább keress olyan sabjit, amik azokból a zöldségekből állnak.
Szia,
Az a kerdesem, hogy a garam masalat miert nem kell a tobbi fuszerrel egyutt megpiritani? Elore is koszonom a valaszt.
Az egy fűszerkeverék, ami pirított fűszerekből áll, ezért mindig a főzés végén tesszük az ételhez.