Paradicsom-tamarind csatni

A csatnik – édes, ugyanakkor csípős szószok – feladata, hogy kiemeljék a többi étel ízét, valamint segítsék a több fogásból álló lakomák emésztését. Csak néhány teáskanálnyit szolgáljunk fel belőle!
Azt mondják, hogy a jó csatni olyan csípős, hogy nem lehet megenni, de olyan édes, hogy nem lehet otthagyni.
091010 GYR PHO PHO Vega Szakácskönyv Vikóval 52038
Paradicsom-tamarind csatni
Hozzávalók:
2 evőkanál ghí vagy olaj
1 kávéskanál fekete mustármag
1 kávéskanál római kömény
8 db apró egész chili
½ kávéskanál asafoetida
1 kg paradicsom
1 kávéskanál só
20 dkg cukor
1 evőkanál tamarind paszta
Első lépésként előkészítjük a paradicsomot. A legegyszerűbb módja, ha megmossuk a paradicsomot, és lereszeljük egészben (a reszelőnek azon a részén, ahol almát reszelünk). Így lehet a legkönnyebben pépesíteni a paradicsomot, miközben a héja egészben a kezünkben marad. Ha ez kész, feltehetjük a csatnit főzni.
Egy lábosban felmelegítjük a zsiradékot, beledobjuk a fekete mustármagot és kipattogtatjuk. Ha megvan, úgy 2 perc alatt megpirítjuk a római köményt és a chilit is. Ezután beleszórjuk az asafoetidát és további fél percig pirítjuk. Ekkor beleöntjük a paradicsompépet, sózzuk és a cukrot is hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A végén belekeverjük a tamarindot is.
Tamarind: a tamarindfa barna hüvelyű terméséből kivont pép. A friss pépnek savanyú gyümölcsíze van, és nagyon népszerű az indiai és az indonéziai konyhában. A kereskedelemben sokféle formában kapható. A legkevésbé feldolgozott állapotban a ragadós, rostos hüvelyeket részlegesen megszárítják és a magokkal együtt összezúzzák, de ezt még vízbe kell áztatni ahhoz, hogy ki lehessen vonni belőle a savanyú, barna tamarindlevet. A legkényelmesebb a konyhakész tamarindsűrítmény. A tamarindból kitűnő édes-savanyú csatnik, szószok készíthetők, valamint felhasználható zöldségételek készítéséhez is. A tamarindsűrítmény ázsiai fűszerboltokban kapható.
Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek