Számomra a bableves már majdnem főétel. Annyira tökéletes és laktató magában, hogy hiába főzök mellé mást is, legtöbbször beérem a levessel. Néha tésztát főzök bele, néha pedig – ha különösen finomra akarom csinálni – krumpligombócot. Ezt a nagymamámtól tanultam, egyszerű liszt–főtt krumpli tészta, melyet egyébként ő haluskának hív, és amelyből többet csinál, mint ami a leveshez kell, aztán a maradékból lehet a „másodikat” főzni. Pl. kinyújtani, pogácsát szaggatni, és olajban kisütni, és hasonlók.
Bableves
Hozzávalók:
30 dkg szárazbab
késhegynyi szódabikarbóna
kb. 2 l víz
3 kisebb répa
2 fehérrépa
1 paradicsom
1 kk házi vegeta
só
2 ek olaj
1 csapott ek liszt
¼ kk asafoetida
1 kk pirospaprika
1/4 kk feketebors
1 kis csokor petrezselyemzöld
4 ek tejföl
a gombóchoz:
10-15 dkg főtt, tört krumpli
6 dkg liszt
1 kk só
A babot éjszakára vízbe áztatjuk. Másnak leszűrjük, fazékba rakjuk, majd felengedjük a leves mennyiségének megfelelő vízzel, teszünk bele egy késhegynyi szódabikarbónát (gyorsabban megfő és segíti az emésztést), majd feltesszük főzni. Feltesszük főni a gombóchoz való krumplit is héjában. Ha megfőtt, megpucoljuk, villával összenyomjuk, és hagyjuk kihűlni.
Amikor a bab már egy órája fő, hozzáadjuk a megtisztított és vékony karikára vágott répát, az összevágott fehérrépát, a paradicsomot megmosva, egészben. Sózzuk és beletesszük a házi vegetát. Egészen addig főzzük, míg a bab megpuhul.
Közben a tört krumplit összegyúrjuk a liszttel és a sóval. Könnyen gyúrható tésztának kell lennie, ha túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, még egy kis lisztet.
Ha a bab megpuhult, elkészítjük a rántást. Egy kis edényben felmelegítjük az olajat, rászórjuk a lisztet és az asafoetidát, majd alacsony lángon, kevergetve pirítjuk 2-3 percig. Rászórjuk a pirospaprikát, kissé azt is megpirítjuk, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Beleszórjuk az őrölt feketeborsot és az összevágott petrezselymet is.
Fogjuk a krumpligombócot, és egy teáskanál segítségével a levesbe szaggatjuk. Akkor lesz kész, amikor a gombócok feljöttek a leves felszínére. Elzárjuk a lángot és a tejfölt a levesbe keverjük. Ekkora a paradicsom már szétfőtt, pecázzuk ki a héját, mert az nem túl szép.