Mondhatni a zöldborsós tokány vegetáriánus változata. (Fúúú, de csúnya ez a szó, hogy tokány…)
Hozzávalók:
2 ek olaj
¼ kk asafoetida
1 ek apróra vágott medvehagyma
fél zöldpaprika apróra vágva
egy felkockázott paradicsom
1 kk őrölt pirospaprika
40 dkg zöldborsó
egy csipet őrölt feketebors
1 kk majoránna
2 kk só
2 l tejből házisajt (esetleg füstölt tofu)
2 dl tejföl
1,5 lapos ek liszt
Ha lehet, a házisajtot még előző nap elkészítjük, hogy jó kemény legyen, de legalább 3-4 órával előtte. Ha kellőképp megszilárdult, kockára vágjuk és bő olajban kisütjük.
Egy edényben felmelegítjük az olajat, beletesszük az apróra vágott medvehagymát, az asafoetidát és a paprikát. Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot is. Kevergetjük, amíg elkezd puhulni, majd rászórjuk a pirospaprikát, és beletesszük a zöldborsót. Egy kicsit dinszteljük, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Borsozzuk, sózzuk, megszórjuk majoránnával. Míg a zöldborsó fő, a lisztet a tejföllel csomómentesre keverjük. Ha már puha a borsó, behabarjuk a tejföllel, és hozzáadjuk a kisült házisajt kockákat. Forrás után 2-3 percig főzzük, majd levesszük a tűzről.
A tésztát al dente főzzük, majd rátesszük a tejfölös-zöldborsós szószt, és várunk egy keveset, hogy a tészta megszívja magát a szósszal. Természetesen rizzsel, nokedlivel vagy akár bulgurral is tálalhatjuk.