Hozzávalók:
30 dkg szárazbab
késhegynyi szódabikarbóna
kb. 3 l víz
1 sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
1 kisebb zellergumó
1 kisebb karalábé
30 dkg savanyú káposzta megmosva, összevágva
1 dl házi paradicsomlé
1-2 kk házi vegeta
só
2 ek olaj
2 ek liszt
1/2 kk asafoetida
3 kk pirospaprika
1,5 kk füstölt paprika
fél kk őrölt feketebors
1 kis csokor petrezselyemzöld
tejföl a tálaláshoz (elhagyható)
A krumpligombóchoz:
10-15 dkg főtt, tört krumpli
6 dkg liszt
1 kk só
A babot éjszakára vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük, fazékba rakjuk, majd felengedjük a leves mennyiségének megfelelő vízzel, teszünk bele egy késhegynyi szódabikarbónát (gyorsabban megfő és segíti az emésztést), majd feltesszük főzni. Amikor a bab már egy órája fő, hozzáadjuk a megtisztított és vékony karikára vágott répát, a felkockázott karalábét és zellert, az összevágott fehérrépát és a savanyú káposztát. Beleöntjük a paradicsomot (szezonban beledobhatunk egy paradicsomot egészben), sózzuk és beletesszük a házi vegetát. Egészen addig főzzük, míg a bab megpuhul.
Közben a tört krumplit összegyúrjuk a liszttel és a sóval. Könnyen gyúrható tésztának kell lennie, ha túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, ha túlságosan ragad, még egy kis lisztet.
Ha puhák a zöldségek, elkészítjük a rántást. Egy kis edényben felmelegítjük az olajat, rászórjuk a lisztet, majd alacsony lángon, kevergetve pirítjuk 2-3 percig. Rászórjuk az asafoetidát, a pirospaprikát és a füstölt paprikát, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Beleszórjuk az őrölt feketeborsot és az összevágott petrezselymet is. Ha túl kevés a víz, most még önthetünk hozzá. A krumplis tésztából apró gombócokat formázunk, és a levesbe tesszük. Akkor van készen, amikor a gombócok feljöttek a leves felszínére. Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.