Természetes gyógymódok

Nemrég levelet kaptam egy kismamától, aki rendszeres olvasója a blogomnak, és az iránt érdeklődött, hogy Krisna-völgyben ismernek-e olyan természetes módszereket, amellyel fel lehet készülni a szülésre. Elküldtem neki egy cikket, amely egy korábbi magazinunkban jelent meg, aztán eszembe jutott, hogy felteszem ide is, hátha mást is érdekel.

Felkészülés a szülésre

A születés az élet természetes velejárója, amióta világ a világ. Minden kultúrában ismeretesek voltak különböző szülést segítő módszerek, gyógykészítmények, melyekkel a bábák segítették a vajúdás folyamatát, a szülést. Napjainkban az orvostudomány is számtalan eljárást alkalmaz a panaszok enyhítésére, de sokan fordulnak az ősi indiai orvostudomány, az ájurvéda felé is.

Ádi-Rádhiká devi dási Törökországból származik, két éve él Krisna-völgyben. Most várja első gyermekét.

— Egy olyan kultúrkörből származol, ahol nagy hagyományai vannak a természetes szülésnek. Te hogyan készültél fel a várandósságra?

— A férjemmel mindketten nagyon szeretjük a gyerekeket. A Krisna-tudat a mindennapi élet szintjén is a védikus irodalmon alapul, a Bhagavad-gítá tanításait követve pedig a lelki életünk is egészséges marad. Egyik oldal sem elhanyagolható. Ahogy a görögök mondták: ép testben ép lélek. Mindemellett az ájurvéda, az ősi indiai orvostudomány tanácsait követve próbáltuk növelni a fogamzás esélyeit.

— Az ájurvéda híveként te milyen, várandósok számára ajánlott praktikákat ismersz és alkalmazol?

— A testünktől és életstílusunktól függően a megfelelő torna, jóga és elegendő alvás legalább olyan fontos, mint a megfelelő étkezés. Ezek mind erősítenek bennünket. A testtípusunknak (váta, pitta, kapha), az évszaknak, időjárásnak megfelelő ételek készítése alapvető jelentőségű. A gyógyteák is széles körű segítséget adhatnak. Nagyon szeretjük fogyasztani a saját magunk által termesztett biozöldségeket, gyógynövényeket, melyek nemcsak hasznosak: termesztésük a kertészkedés csodálatosan megnyugtató élményét biztosítja a számunkra, s elmélyíti kapcsolatunkat az anyatermészettel. Az ájurvéda külön hangsúlyozza annak a fontosságát, hogy a várandósság alatt legyünk boldogok. Ez egy hosszú, áldott időszak, melynek során jobban megismerhetjük magunkat, s meditálhatunk azon, hogy nemsokára anyává leszünk: elkezdődik az anyaságunk! A test ilyenkor általában több hőt termel, növelve a pitta vonásokat, ezért általában pitta elemet csökkentő étrend a javasolt. A mindenki számára ajánlott étrend tartalmazzon elegendő kichrit (mungóbab-rizs egytálétel), mung dhalt (mungóbab-leves), vajat, tejet, friss zöldséget és gyümölcsöt. Itt Krisna-völgyben a helyi tehenészek ellátják az összes várandós anyát friss tejjel, amiért nagyon hálásak vagyunk. Ezeken kívül különféle teljeskiőrlésű lisztből készült barna kenyereket készítek otthon, ízletes magyar recepteket tanulok meg, mint például az almás pite. Egy másik fontos dolgot is hangsúlyoz az ájurvéda: a test olajozását. Fűtő hatása miatt a szezámolajat ajánlják a lábakra, a ghí (tisztított vaj) p e d i g az egész testünket ápolja.

Sundari devi dási orvos. Tanulmányai, illetve életmódja lehetővé tette számára, hogy a szülés mindkét irányzatát megismerje. Kérdéseimre mint orvos és mint természetes életmódtanácsadó válaszolt.

— A különböző kultúrákban milyen módon szültek a nők?

— A múlt század közepéig a legtöbb kultúrában nagyjából hasonlóan zajlott le a szülés. A várandós nők általában még a kilencedik hónapban is aktívan dolgoztak: háztartási vagy könnyebb mezőgazdasági munkákat végeztek. A friss levegőn történő rendszeres mozgás, a könnyű fizikai munka jótékonyan hatott a vajúdás és szülés természetes előkészítésében, többek között a hát- és hasizom erősítése, valamint a medence- és gátizom rugalmasságának fokozása révén. Mivel a szülést az élet természetes folyamatának tekintették, a nők a helyi bábák szakszerű támogatásával többnyire otthon szültek.

— Milyen természetes gyógykészítményeket, módszereket ismer és használ a holisztikus orvostudomány, a várandósságot megelőzően, a várandósság ideje alatt, illetve a szülés alatt?

— A tudatos gyermekvállalás részeként, s annak érdekében, hogy a fogantatás idejére a szervezetünk biológiailag a legmegfelelőbb állapotba kerüljön, a várandósságot megelőzően a házaspár mindkét tagja számára komplex méregtelenítés, majd gyógynövényekkel és természetes tápanyagokkal tör ténő roborálás javasolt. Ezzel párhuzamosan ajánlott hangsúlyt fordítani a  szülővé válás pszichés és lelki aspektusaira is — az ezzel kapcsolatos tudást képzett és tapasztalt személyektől sajátíthatjuk el. A holisztikus orvostudomány a várandósság idejére előszeretettel ajánlja a meditációs zene hallgatásával egybekötött kismama-jógát, ami testi-lelki harmóniát teremt a mamának és a babának egyaránt, s fejleszti a relaxációs képességet. A baba növekedésével párhuzamosan különböző gyógynövényolajok, például jojobaolaj, mandulaolaj kenegetését javasolja a kismama hasára, amely védi és megőrzi a bőre rugalmasságát. A várandósoknak kifejezetten ajánlott a magas vitamin-, flavonoid-, ásványianyag- és rosttartalmú friss gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, teljes kiörlésé gabonák és tejtermékek fogyasztása a baba megfelelő fejlődéséhez. A szülés előtti napokban érdemes pásztortáskából főzött gyógyteát inni, mert az csökkenti a szülés kapcsán jelentkező vérzést. Ebben az időszakban ajánlott elkezdeni a gát naponkénti masszázsát orbáncfűolajjal vagy muskotályzsálya-olajjal, amit a vajúdás és szülés alatt a bába is alkalmaz a gátvédelem részeként. A holisztikus orvostudomány mind a vajúdás, mind a szülés alatt előnyben részesíti az álló és az ülő testhelyzetet (labdán vagy szülőszéken), mivel ezeknél a pozícióknál segít a gravitáció a baba világrahozatalában, a testhelyzet pedig fokozza az erőkifejtést. A vízben vajúdás és szülés is olyan alternatív módszer, amely könnyíti a méhszáj tágulását, csökkentve ezáltal a fájdalmat. A szülés alatti gyógyszermentes fájdalomcsillapítás további természetes formái a különböző masszázstechnikák alkalmazása, intenzív lelki támogatás és homeopátiás fájdalomcsillapítás.

— Kiknek ajánlod a kórházi szülést, illetve az alternatív, vagy ha úgy tetszik, a hagyományos szülést?

— Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ott szüljön, ahol a legjobban biztonságban érzi magát, mert ez fogja pszichésen a legnagyobb mértékben megnyugtatni, s ez fogja elősegíteni a zavartalan szülést. Ez valakinek a kórházat jelenti, esetleg azon belül az alternatív szüloszobát, másoknak pedig a saját otthonukat.

Karunika devi dasi júliusra várja első babáját. Az egészséges táplálkozás elkötelezettje. Vallja, hogy a várandósság idején szükséges ásványi anyagokkal a megfelelő táplálkozás elegendő mértékben elláthatja a szervezetet.

— A kismamák számára oly fontos ásványi anyagokat és vitaminokat te milyen élelmiszerekkel viszed be a szervezetedbe?

— A természetben, mint köztudott, minden megtalálhat— az egészséges élethez, bármilyen élethelyzetről is legyen szó. A babavárás időszakában némely vitaminból és ásványi anyagból több szükséges. Az első hónapokban a folsav nagyon fontos, ami a B12-vitaminnal  együtt fejti ki hatását. A spenótfélék, a spárga, az avokádó, a narancs, a banán és a diófélék tartalmaznak folsavat. B12-vitamint egyébként a szervezet is termel, de a sörélesztőben, búzacsírában nagyobb mennyiségben található. A kalcium a csontépítéshez szükséges. A dióban, mandulafélékben, szezámmagban és természetesen a különféle tejtermékekben található meg nagyobb mennyiségben. A magnézium, amely segít a fellépő görcsök oldásában, megtalálható a napraforgómagban, mandulában és a barna lisztben is.

— Neked voltak-e, vannak-e egészségügyi problémáid a várandósságod idején, és ha igen, hogyan védekezel ellenük?

— A kezdeti időszakban a hányinger, illetve az émelygés okozhat sok kellemetlenséget, ami ellen én úgy védekeztem, hogy sok fehérjét, dhalt, bab- és borsófélét ettem, melyek gabonával kombinálva érnek a legtöbbet. Segít még, ha többször, de keveset eszünk, valamint a B6-vitamin fogyasztása is. Már a várandósság előtt is nagyon vashiányos voltam. Ezen természetes módszerekkel segítek. Sok mákot fogyasztok, amihez C-vitamin tartalmú ételt eszem, mivel köztudott, hogy a C-vitamin segíti a vas felszívódását. Az amarantmag, illetve egy algából készült természetes készítmény is segített a vashiányomat csökkenteni, de ezeken kívül a szezámmag, a virágpor és a fehér bab is sok vasat tartalmaz.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek