Tökfőzelék

20 éves voltam, amikor életemben először megkóstoltam a tökfőzeléket. Addig a napig utáltam. Fogalmam sem volt, hogy milyen az íze, de mások sem szerették, ezért én sem. Aztán valaki rábeszélt, hogy kóstoljam meg. Azóta az egyik kedvenc főzelékem. Olcsó, gyorsan elkészíthető és könnyen emészthető étel, amely ráadásul egészséges is. Hűsítő fuvallat a nyári melegben.

tokfozelek

Hozzávalók:

1 nagy főzőtök (gyalulva 50-60 dkg)

1 óriási csokor kapor

2 ek olaj

¼ kk asafoetida

1-2 kk pirospaprika

2 dl tej

1,5-2 dl tejföl

2 ek liszt

2,5 kk só

néhány csepp citromlé vagy ecet

Meghámozzuk a tököt, félbevágjuk és kanállal kikapargatjuk a magját. Lereszeljük, besózzuk, majd néhány perc múlva kinyomkodjuk a tököt. Az edényben megmelegítjük az olajat, beletesszük az asafoetidát és a pirospaprikát, kissé megpirítjuk, majd rádobjuk a reszelt tököt és az összevágott kaprot. Öntünk alá egy deci vizet, sózzuk, felforraljuk és addig főzzük, míg meg nem puhul. Ez nem tart sokáig, kb. 10-15 perc. Ne főzzük túl, mert pépes lesz. Amíg fő, csomómentesre keverjük a lisztet a tejföllel és a tejjel. Amikor a tök puha, belekeverjük a tejfölös habarást, és újból felforraljuk. Két-három percig forraljuk, a citromlével vagy ecettel savanyítjuk, majd levesszük a tűzről.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek